2024-06-14 23 浏览
今日去到尖沙咀附近等朋友安排既生日饭、佢一向都会满足到我嘅口味,包括无限海鲜、龙虾、鲍鱼等等,仲有刺身!仲同我讲有任食打边炉两小时任食!真系好开心好惊喜未食过一间都几有质素嘅鸡煲任食火锅!首先佢哋会准备金壶入面嘅汤、呢个汤除咗养生养颜之外,味道仍非常清甜!打边炉之前饮汤滋润下个喉咙都系一个几唔错嘅决定!之后朋友就帮我嗌咗个唔辣嘅鸡煲、因为大家都唔食得辣嘅关系,今次叫咗一个野菌炒鸡煲!除咗开心之外、估唔到都几惊喜野菌炒通常个味道冇咁出众!但系呢间竟然唔需要有辣味都可以好惹味!都几值得推介俾啲食唔到辣嘅人去食嘅鸡煲!建议留返个肚去食其他打边炉嘅配料!鸡煲份量真系唔需要食太多㗎!火锅配料除咗有特色之外,有好多选择出面都未必有!例如牛骨髓、鱼卜、原只肉蟹、原只海鲜贝、仲有美国珍珠蚝!海鲜种类已经多箩箩!仲有个刺身拼盘有大大只嘅牡丹虾,仲有赤背、海蜇同埋希灵鱼刺身!味道鲜甜又饱满!重点系非常新鲜!刺身拼盘摆设亦都好靓!当然海鲜拼盘除咗有原只肉蟹之外、仲有佢哋嘅王牌龙虾、龙虾真系要赞一赞啖啖都系肉,再加上打边炉嘅龙虾通常比较难控制到个肉质嘅口感!但系佢竟然可以滚耐咗都觉得啲肉好弹滑!真系值得一赞!

当然海鲜拼盘除咗有原只肉蟹之外、仲有佢哋嘅王牌龙虾、龙虾真系要赞一赞啖啖都系肉,再加上打边炉嘅龙虾通常比较难控制到个肉质嘅口感!但系佢竟然可以滚耐咗都觉得啲肉好弹滑!真系值得一赞!仲有虾滑墨鱼滑全部都系手打!

去到最后仲会有个甜品乳酪水果、除咗对胃部有益之外,亦都好有营养水果嘅分配亦都好均匀!

阿爷八鲜锅