2021-12-26 38 浏览
虽然这个冬天不太冷,但仍无损火锅控打边炉嘅决心,朋疫仔带我嚟试咗位置尖沙咀H8 嘅胡炉,原来铜锣湾都有分店😆,住港岛嘅朋友仔有口福啦胡炉装潢带强烈嘅中国风,木制嘅屏风同餐具都系偏向中国宫廷感,另外想有私人空间嘅话仲可以先预订房间,记得要早啲预订,周末晚市全场爆满。友人之所以带推呢间火锅店嘅其中一个原因就系为咗个足料嘅汤底,有数十款汤底可供选择,友人提议试试新意思,叫咗个「川味酸菜鸭汤锅」,酸菜鱼再食得多,酸菜鸭就第一次,但竟然完全冇违和感,酸菜好开胃,而且鸭肉嘅份量唔少👍🏻火锅配料选择多,基本款海鲜、肉类、丸饺等都有齐,特别嘅系呢度大部份嘅远虑同埋考虑都系新鲜自家制,我哋梗系唔执输各叫咗一款试下,手工干贝带子饺同蟹籽虾丸,前者粒粒饱满,只只大粒,内馅干贝带子够叹料同好新鲜👍🏻蟹籽虾丸就相对细粒咗少少,但食得出系手打虾丸,粒粒弹牙😆另外要赞嘅系呢度嘅份量可以拣一份或者半份,好似我哋两个人可以叫半份菜,咁就可以试多几款啦由于有人唔食牛肉嘅关系,我哋今日就叫咗伊比利亚黑毛猪豚肉,首先摆盘已经好吸引,每片猪肉油花分布平均,就算渌耐咗都唔会过韧👍🏻

• 川味酸菜鸭汤锅
  • 西班牙黑毛猪豚肉