2021-04-26
对于一个一年365日都可以打边炉嘅疯狂爱好者,因为好怀念台湾嘅养生火锅,就嚟到食火锅!地点非常之方便,喺正地铁站对面,个餐厅好阔落同埋好大,起码食嘢嗌好多𩠌都唔使迫迫埋埋,又惊推跌野,食得咁辛苦啦今次贪心既我就食咗鸳鸯锅,老锅秘制麻辣锅(小辣)➕酸菜白肉锅!有啲可惜系应该叫中辣,有啲唔够喉,但系如果大家唔食得辣嘅话,咁小辣我都唔会建议因为佢越煲越辣!而酸菜白肉锅个味真系好惊艳,开头以为会系酸菜鱼嘅汤底但事实上系比较好似胡椒猪肚汤嘅味,即是落晒啲羊肉之后都唔会好油腻,斋咁饮汤酸酸哋好开胃!另外系本身汤里边已经有啲食材,例如有唔少白肉同鸭血!斋食个煲都好多𩠌啊!涮锅小羊肉片 $98羊肉片一啲都食唔出骚味,而且有肉味真系同好新鲜,抵食!福州丸汤包(半份)$48我开头以为呢个系小笼包点知原来系类似潮州贡丸,好大粒,好多汁鲜造韭菜饺(半份)$48作为一个韭菜迷,个饺子肉比韭菜多,淡啖都系肉,好好食,唔系超市买到嘅韭菜饺宽粉条 $48呢个粉条唔系出边街食嘅咁寛,但神奇嘅系佢煲咗15/20分钟都依然好有咬口,吸晒啲麻辣汁酸菜汁真系好香好入味!鸭血 $68啲鸭血好新鲜,虽然难啲煲得入味,但系佢好挺身有
涮锅小羊肉片 $98
羊肉片一啲都食唔出骚味,而且有肉味真系同好新鲜,抵食!
福州丸汤包(半份)$48
鲜造韭菜饺(半份)$48
宽粉条 $48
鸭血 $68
啲鸭血好新鲜,虽然难啲煲得入味,但系佢好挺身有咬口,仲要有成10大件,(原本个煲已经送多两件)!
冷泡白桃乌龙茶 $28
茶包里边见到有白桃肉,可能系打边炉啲嘢太浓味,个乌龙茶个味比较淡!
价钱黎讲唔算平,但位置坐得舒服,食物高质!约埋几个朋友黎拉返运,应该会抵食好多!