2023-08-01 59 浏览
今日同朋友嚟咗旺角嘅砵兰街食边炉,餐牌有很多不同汤底!我哋拣咗个鸳鸯锅,一边系蕃茄薯仔牛柳边汤底,另一边系古法香辣鸡煲,两款汤底风味迥异,好正呀!餐前小食方面,有啲好特别嘅椒盐鲜鱿,炸得好香脆,鱿鱼肉质鲜嫩,配上椒盐更加提味;仲有脆皮日本豆腐,豆腐煮得刚刚好,外皮酥脆,内里滑嫩,味道鲜美;椒盐粟米亦唔错,粟米松脆爽口,椒盐味道恰到好处。主菜方面,餐厅提供多款新鲜食材,澳洲M9安格斯和牛,肉质鲜美,入口即化,肉汁浓郁;封门柳亦都好好味,肉味鲜美,咬落去有啲嚼劲;手打虾丸、鲜牛丸、自制鲮鱼球、潮州鱼蛋、自家制韭菜饺、菜肉云吞等等,每款菜式都好新鲜、好滋味,令人回味无穷。另外,日本生蚝亦都好新鲜,鲜甜可口,是生蚝爱好者的不二之选。最令人期待嘅系限量猪脚后蹄筋,一只猪猪有两条,猪脚后蹄筋含有丰富嘅胶原蛋白,能够促进皮肤健康同美容,仲有助强筋健骨。最后,我哋都试咗新鲜鹅肠同鸡杂,味道鲜美,鹅肠香气四溢,鸡杂滑嫩多汁,口感丰富。总括而言,呢间砵兰街嘅边炉餐厅系物超所值。食物唔止新鲜好味,服务亦都很。如果你钟意食边炉,呢间餐厅一定系你嘅不二之选。