2018-10-29 413 浏览
秋高气爽最适合行山郊游,想喺行山前好好医肚,大澳绝对系一个几好嘅选择。每逢假日东涌去大澳坐巴士条人龙都真系几得人惊,虽然班次都算密,但睇见堆人真系会担心大澳有陆沉嘅感觉👉🏻👈🏻一路都好想试伯伯呢间碳烤鸡蛋仔,但每次一见到条人龙都打消念头,所以今次嘅策略就系一落巴士乜都唔理就即刻过桥去揾咗伯伯先!好彩只系排第4由于佢只系得壹个炉,所以绝对系慢工出细课,如果烤得过左火嘅,佢会宁愿叫你等多等,帮你整过下一底,所以质素都几有保证系等待嘅时候,俾佢嘅紫背天葵吸引左,因为竟然用试饮做招徕,试啱先买证明伯伯对佢嘅自家制都好有信心等咗大概20分钟,鸡蛋仔终于出炉啦!影完相梗系拿拿林试一试佢啦,咬落去外脆内软,里面虽然唔系话好浓蛋香味,但系有一种好似食紧鸡蛋糕烟靭嘅口感,个人觉得几特别,系我暂时食过最好味嘅鸡蛋仔!想话临上山前再买多底,不过已经见到条长长嘅人龙返嚟啦,所以唯有放弃

紫背天葵煲山楂

炭烧鸡蛋仔