2020-11-23 5352 浏览
又嚟呢间烧肉食店啦! 第三次嚟食,因为真系高质啊~ 舖门外低调设计,门口入后经过走廊,见到啲间房。同同事两个人食,获安排卡位。骤眼望约坐到50人,装潢以黑色为主,开扬坐位,唔逼夹。午巿套餐都有近10款选择,嗜牛者望到都开心, 亦有豚肉及鸡提供。点咗一客A5黑毛和牛赤身同一客九州产鸡肉。落单无耐就送咗个饭SET。碟渍物有红萝卜、荳牙、莲藕片。三碟都腌到入晒味腍身,唔重酸味、少少甜味。抵赞莲藕每厚薄一样,腍得嚟仍然仲有啲爽口! 味噌汤重味噌味道,亦有好多葱花、昆布。不过偏咸味浓,𠮶碗并无豆皮、豆腐 (定本身系无?)沙律嘅拌汁系醋,整碟都好清新。生菜、菜丝都好爽口,亦唔会冻到啱啱喺雪柜拎出嚟咁。主角嚟啦! 牛肉嘅鲜红色配上白色脂肪,肥瘦适中,网状形态好靓! 片片厚薄均一之余亦都系有手只手掌咁大片,未烧已经滴口水啦! 用咗芝麻及秘制酱汁腌制,落铁板并无滋滋声,基本上两边各30秒左右已经熟。肉片因为猛火快烧逼出肉汁油份,成片牛配埋小小甜酱汁,酱汁并没呛咗肉嘅味道,放入口即溶嘅感觉,油同肉汁喺口腔入面回旋,轻咬几口再暖暖地吞落去,真系无得弹,越食越开胃 ! 碗饭系正常一碗份量,圆圆粒嘅越光米/珍珠
又嚟呢间烧肉食店啦! 第三次嚟食,因为真系高质啊~

碗饭系正常一碗份量,圆圆粒嘅越光米/珍珠米,煲饭水份适中,饭粒粒粒分明有咬感,无变糊或过硬,仲要保留到米香味。

至于鸡肉望落去份量唔到多,但实际都有成10片架, 每片有1/3手掌相若大小。经秘制酱汁配芝麻腌过。比起牛肉,鸡肉烧嘅时间相对耐啲,两面都要一分钟左右多少少先熟。鸡肉入口鲜嫩,同样都锁到肉汁及油份,爽口的。不过相对牛肉,鸡油真系多咗少少。鸡皮系重点,烧到脆口微焦,入口"索索",酥脆! 顺带一提,鸡肉沾酱汁会偏向浓味,盖过咗鸡肉嘅味,反而沾柠檬汁,感觉清新好多,去咗油腻感!

不过唔知系咪要赶住准备,侍应哥哥好快收走啲渍物碟,当然有礼貌地问你用餐完毕未先收啦。温馨提示记得订位准时到,WALK-IN真系无乜机会。
2020-11-05