餐厅: 松屋 (仁信大廈)
资讯:

2018-02-11 1598 浏览
小店嘅舖位距离地铁站就比较远少少,不过甜品真系超高质啊!虽然地方就比较细,但都算几整齐下,有时同朋友坐喺度倾吓计都唔错㗎1️⃣日式蕨饼抹茶心太软伴抹茶雪糕呢个甜品里面一次过可以揾齐三款唔同嘅抹茶甜品,个人就觉得比较抵食。首先蕨饼方面,入口有少少黏口,而且本身蕨饼已经说动左,所以入口都有少少透心凉嘅感觉。虽然蕨饼上面嘅抹茶粉就有啲少而且有少少湿咗嘅感觉,但系抹茶味都仲有嘅,而且蕨饼本身仲可以食到好香嘅黄豆粉味添!相信呢个甜品本身嘅另一个重点就系个心太软啦!心太软切开其实都几流心下架,而且心太软整体嘅抹茶味都几重下,但未至于话去到有回甘嘅效果。而且心太软𠮶个海绵蛋糕都有返一定厚度,所以个心太软表面唔会话好硬。个人觉得都算系一个高质嘅心太软。最后就要介绍埋佢哋个抹茶雪糕架,雪糕嘅质感比较似Gelato,而且比较值得一赞嘅系佢里面唔会有一粒粒嘅碎冰喺度。另外抹茶味都好香,一问之下先发现原来佢哋系用咗京都丸久小山园抹茶粉,而且佢哋嘅雪糕仲系自家制嘅添,所以抺茶味先会咁香。2️⃣紫薯梳乎厘伴云呢拿雪糕不过相比之下小编就觉得呢个紫薯梳乎厘就真系普通左少少啦。虽然梳乎厘嘅蛋白真系打得好靓好滑,但小编食落就觉得
小店嘅舖位距离地铁站就比较远少少,不过甜品真系超高质啊!

日式蕨饼抹茶心太软伴抹茶雪糕

1️⃣日式蕨饼抹茶心太软伴抹茶雪糕
紫薯梳乎厘伴云呢拿雪糕

2️⃣紫薯梳乎厘伴云呢拿雪糕
不过相比之下小编就觉得呢个紫薯梳乎厘就真系普通左少少啦。虽然梳乎厘嘅蛋白真系打得好靓好滑,但小编食落就觉得好似有浸生鸡蛋味所以唔系太钟意。但食完之后其实又真系几饱肚下㖞,因为其实梳乎厘下面有大量嘅紫薯蓉喺度,而且紫薯蓉入口香得来亦都算幼滑。不过个人觉得整体惊喜都唔算太大,同平时食到嘅质素都差无几。
另外呢一个梳乎厘本身跟埋一球雪糕,以雪糕嘅口味就有云呢拿、朱古力、抺茶同曲奇。今次小编就拣咗比较普通嘅云呢拿味,呢只云呢拿雪糕简单啲来讲就系冇冰粒嘅维记云呢拿雪糕😂系咪好简单易明呢?

唔好以为铺头细细就冇咩选择,喺呢度甜品嘅选择一样多箩箩
日式蕨饼抹茶心太软伴抹茶雪糕
紫薯梳乎厘伴云呢拿雪糕