2024-05-09
同屋企人庆祝生日,又见到有openrice嘅折扣优惠,就一齐嚟左呢间自助餐食晚餐。餐厅基本上喺正太古城隔离,地点非常就脚!成个气氛偏暗色少少,环境嚟讲算系几舒服嘅。自助区一入去就见倒一大盘生蚝,当晚系爱尔兰同苏格兰两款,鲜味都唔错,不过唔算非常肥美。旁边仲有冻海鲜,长脚蟹相比其他自助餐瘦削咗啲,虾都仲有进步空间。寿司刺身区系中规中矩,寿司几多选择,三文鱼刺身大旧兼肥美,冇乜期待嘅螺肉反而好有惊喜,好甜!沙律、汤同甜品都算系水准之上,尤其系gelato同焦糖炖蛋都几好食,不过抹茶蕨饼我就略嫌唔够甜。反而即叫即煮嘅主菜非常高汁,牛扒可以自选熟度,就算我拣七成熟都好冧。羊架、带子,乃至系中式嘅蒸比目鱼都好好食,疯狂encore!印度薄饼就油咗少少,有啲滞。另外订位嘅时候餐厅有问嚟食饭嘅目的系咩,竟然有特别嘅生日甜品盘!虽然部份喺出面甜品区都可以揾到,不过好有仪式感!