2019-07-26
每年生日都会揾一啲近期最想食嘅餐厅去试,今年被选中嘅细路就系呢一间日本菜。作为一餐生日饭,当然要叫个最贵嘅餐黎庆祝一下~晚餐分为三大类,分别系柳、碧、臙,价钱亦都相对唔同,当然个分别就系食材嘅珍贵到啦。今次叫咗一个柳同一个臙share食,前菜系一样既。前菜有几样野,当中最钟意嘅系三文鱼子茶碗蒸同埋胡麻豆腐,炸鸡同个青瓜酱都好夹而且非常新鲜嘅配搭,初头谂住会唔夹,但系最后竟然觉得佢好好食想食都够。其实我唔食青瓜嘅,但系日本直送嘅青瓜同香港𠮶啲街市青瓜个味真系非常唔同,日本青瓜冇𠮶种青草味,好易入口,所以我都系食到嘅。柳𠮶个餐有一个青瓜鳗鱼醋嘅前菜,底部𠮶啲啫喱系醋嚟嘅,要捞埋一齐食,真系好钟意食一种日本醋嘅味道,捞埋一齐之后成件事唔会好油腻而且好开胃,食嚟到呢个莲藕羊羹,超级钟意食呢个样更,因为系膏状嘅物体入边有一粒粒莲藕嘅质感,加上佢个高汤茨汁,食落真系好Flash而且又可以饱肚,相信减肥嘅朋友应该好爱呢一个菜。前菜完之后就系重头:和黄牛海胆寿司了!和牛海胆寿司系属于最贵𠮶个餐入边嘅,薄切嘅黄牛一见到啲雪花都已经流晒口水,师傅系你面前用火枪烧一烧佢然之后你包住海胆同饭一齐食,入口即溶嘅
前菜完之后就系重头:和黄牛海胆寿司了!
和牛海胆寿司系属于最贵𠮶个餐入边嘅,薄切嘅黄牛一见到啲雪花都已经流晒口水,师傅系你面前用火枪烧一烧佢然之后你包住海胆同饭一齐食,入口即溶嘅感觉真系超级幸福!
天妇罗出面层脆脆就系我嘅最爱!
嚟到主菜烧鱼同越光米,其实食完上面咁多嘢都已经饱左,但系烧新鲜嘅鱼系日本菜入面嘅精髓之一,特别系三文同银鳕鱼,鱼嘅鲜味好香,店员建议我哋唔好点蛋黄酱食先可以食到个鲜味,我同意嘅,所以即使好饱都清晒所有嘅鱼类,非常满足。
食完咁大堆嘢仲有甜品啊!柳嘅系蕨饼, 臙嘅系一个甜品拼盘,有铜锣烧、荔枝羊羹、芒果奶冻、绿茶蛋糕仔、蕨饼,由于所有嘢都比较甜所以奉上一杯抹茶,梅花间竹咁样食同饮的确可以消除一啲甜味,而且甜品做得非常出色,特别欣赏个抹茶蛋糕仔同蕨饼,系日本嘅味道啊!