2020-06-08
由于疫情关系冇得去台湾 成日心思思挂住台湾野😢 冇得飞唯有帮衬下黄店阿木台湾面🌟 门口有大量手足作品义卖 贴纸 车贴 口罩夹全部都好靓☺️☺️☺️ 食饱就可以出去行下资助下咁多位贴路人💪🏻是日为星期日,已经尽早下午六点半前去到,希望唔洗等咁耐位。可惜大家应该同我谂法一样😂😂 所以去到都等咗四个字😂 好彩天气唔算太热 排一阵队就已经比餐牌你拣嘢食🤤 好肚饿 所以两个人叫咗两个主食 两份小食 两杯饮品 (最后两个女仔系食唔哂的😂 好大份呀!)最先上嘅系盐酥鸡便当🍱 热辣辣 系刚刚炸起的鸡扒件🤤 可惜好失望 咬落口唔脆仲有几分柴的感觉☹️ 加上肉燥饭饭底太淋 米饭毕落一旧旧 做唔到米粒分明😞 肉燥唔够多又唔够味 根本冇可能配哂成碗饭食😢 早知食鲁肉饭😞😞😞😞 便当前菜包埋半只卤蛋,腌萝卜同埋开胃花生豆卜,当中腌萝卜最好食,其余两样就冇特别芝士肉松蛋饼🧀 不过不失 食落口时已经摊冻咗 芝士唔够香 蛋饼唔够松软☹️ 但肉松配芝士蛋饼又几特别⭐️ 最后发现有小店自家制麻辣酱 所以用蛋饼沾上放口😋 麻辣酱有惊喜喔!台湾小香肠🧄 配埋蒜头食好好食😋 小香肠食落甜甜地 系一搬台湾肠口感☺️ 一开头唔明点解要有葱蒜伴碟
台湾小香肠🧄 配埋蒜头食好好食😋 小香肠食落甜甜地 系一搬台湾肠口感☺️ 一开头唔明点解要有葱蒜伴碟 但配埋一齐放入口真系好好食 心谂点解会咁夹😂 呢道菜系唯一一样清哂嘅😂
红烧牛肉面🍜 终极大佬最迟黎 但值得等待呀!汤头味唔算浓,但略嫌偏油。面上有葱同酸菜,正正常常。但牛肉真心有诚意😮 肉质嫩,一啲都唔会鞋口,入口即化,比我想像中好食☺️😍 值得encore😋
虽然比唔上台湾当地好味道,但系用来止瘾同惩罚一定系好选择呀🖐🏻☝🏻