2022-12-27 145 浏览
俗语有云:「冬大过年」,冬至当然要同屋企人食番餐好。我就特登拣左呢间位于中环嘅星记海鲜饭店同屋企人做冬。餐厅曾多次获得米芝莲推介,非常把炮,屋企人同我都好期待。可能因为近住冬至嘅关系,我地去到当日都满席,好彩有预先订位。我地分别拣左几款家常菜式,全部味道都唔错。✨椒盐百福豆腐椒盐豆腐系一道几花技巧嘅菜式,屋企平时都好少煮,出到黎当然要点。豆腐外皮香脆,炸粉唔会太厚,豆腐嫩滑豆香味浓。✨ 豆豉粹爽虾蒸鲜肉饼平时食开都系咸鱼或土龟蒸肉饼多,爽虾蒸肉饼就比较少见,非常岩送饭嘅家常菜。✨ 辉哥煎咸鸡同样非常家常嘅一道菜,鸡件以蒜头同香葱炒香,锅气十足。✨ 星记小炒王小炒王都系好岩送饭嘅一味菜式 我最钟意入面幼嫩嘅韮菜 味道唔错。

✨椒盐百福豆腐

✨ 豆豉粹爽虾蒸鲜肉饼

✨ 辉哥煎咸鸡
同样非常家常嘅一道菜,鸡件以蒜头同香葱炒香,锅气十足。

✨ 星记小炒王