2024-11-11 59 浏览
今晚同奴才爸去咗尖东一间居酒屋食饭,叫咗好多嘢食🤤串烧、沙律、饮品真系好丰富😍隔局有啲似omakase feel,而且店员仲好好服务🍗山崎梅酒🥃比较醇厚,梅酒嘅香味好突出,带有少少酒嘅甘甜味😋柠檬烧酎梳打🍋好清新,柠檬味好浓郁,饮落去好解渴,啱晒夏天饮。鲍鱼海胆杯呢个真系好豪华!鲍鱼好鲜甜,海胆嘅味道好浓郁,两者嘅味道互相配合,真系绝配🤩上面仲有三文鱼籽点缀,增加点点咸香味👍🏻蟹肉薯仔沙律🦀作为一个前菜好清新,蟹肉好鲜甜,薯仔煮得啱啱好,口感绵密🤤沙律酱嘅味道唔会太浓,反而可以带出蟹肉同薯仔嘅鲜味😋鸡肉串烧拼盘🐓每款都各有特色:免冶鸡肉串嫩滑多汁点上配埋既月见汁味道一流,系食过最正既鸡肉串😍;鸡肉串香喷喷;鸡皮串脆卜卜;胸软骨串爽脆弹牙;鸡翼串就外脆内嫩,每一款都好好味🤤猪颈肉串🐖烧得啱啱好,肉质嫩滑爽弹,而且唔会太干。翠肉瓜串🥒虽然系比较清淡,但系好爽口,可以平衡一下其他串烧嘅油腻感。枱上有几款调味料,觉得唔够味可以自行调较😋酱烧饭团🍙酱汁好香但调味刚好唔会太咸,饭团嘅口感烟韧,外表烧至微脆,配埋紫菜食更正🤤鸡皮饺子🥟就外脆内软,鸡皮炸到香脆,香味好突出,饺子馅料都几丰富,味道唔错🤤

山崎梅酒🥃
比较醇厚,梅酒嘅香味好突出,带有少少酒嘅甘甜味😋

柠檬烧酎梳打🍋
好清新,柠檬味好浓郁,饮落去好解渴,啱晒夏天饮。

鲍鱼海胆杯

蟹肉薯仔沙律🦀

鸡肉串烧拼盘🐓

猪颈肉串🐖
烧得啱啱好,肉质嫩滑爽弹,而且唔会太干。

翠肉瓜串🥒

酱烧饭团🍙

鸡皮饺子🥟

呢间居酒屋嘅食物质素好高,价钱方面咁既格局都算合理。服务态度方面超好👍🏻店员态度亲切有礼,上菜速度都算快。如果想食一餐高质素嘅居酒屋料理,呢间餐厅绝对系一个好选择😌

🤑 人均消费:~$400
🤩 推荐指数:9 / 10
📍 餐厅资料:薰居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀加连威老道96号希尔顿大厦1楼1A号舖

喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #尖沙咀美食 #尖东美食 #居酒屋 #串烧 #薰居酒屋