2021-10-15
喺佐敦文英街𠮶度除咗食串烧之外,新开左间叫淳吟既居酒屋。同个朋友放咗工之后去试,餐厅新装修几靓同埋都坐得几舒服。而系食物质素方面都系水准之上,我同朋友都叫咗个五点刺身拼盘($288)同埋寿司拼盘($288)。呢度嘅刺身全部都好新鲜,食落无雪藏味。刺身拼盘入边有三文鱼、带子、吞拿鱼同甜虾等等多款唔同嘅刺身。两个人食啱啱好👍至于寿司拼盘方面个性价比都好高,$288已经有10款寿司,而哩个质素同omakase有得挥。特别钟意呢度嘅甜虾寿司以及带子寿司。除咗系因为佢哋嘅刺身够新鲜之外,而且寿司饭亦都做得好出色。寿司饭粘性高,啲饭唔会一夹就散。之后仲试左佢哋𠮶个招牌菜海鲜大阪烧($90),大阪烧口感松软,而且入边嘅配料都好足唔会剩系得啲粉。呢个大阪烧够晒正宗,睇得出呢度嘅厨师应该系日本人打理既。最后仲食咗大阪名物嘅炸串,今日叫咗虎虾、芦笋同埋番薯炸串。一食就好挂住之前去大阪旅行嘅日子。个虎虾炸完之后都仲系好弹牙,淋上特别嘅酱汁之前仲好食。至于芦笋同埋番薯就呢种蔬菜类虽然好吸油,但系识落就冇好大浸油味😀仲有个甜品送饭俾我哋食,so sweet 🥰总括而言呢一间居酒屋性价比好高,两个人埋单都系食咗九
仲有个甜品送饭俾我哋食,so sweet 🥰
总括而言呢一间居酒屋性价比好高,两个人埋单都系食咗九百几蚊,但系食物嘅质素真心好,我谂我下次都会返嚟encore!