2023-11-20 40 浏览
📍铁饭碗 (湾仔)虽然香港好多星马菜餐厅,不过比较少有马来西亚肉骨茶。偏偏我哋钟意药材多过白胡椒,所以特登嚟食。✨慢煮陈皮牛肋骨 半份$149无骨嘅牛肋肉经过长时间慢煮,肉质细嫩易咬。略带酸酸甜甜嘅陈皮味道,啖啖肉但系唔会好腻。✨月光蟹肉扒菠菜$188估唔到会有咁多蟹肉,鲜甜而且肉质唔松散,感觉好新鲜。菠菜嘅份量都好多,吸收晒上汤嘅甜味几好食。✨南洋传统肉骨茶$128/位系正宗嘅马来西亚肉骨茶!药材味道偏浓,大大个蒜头但系蒜味唔算好重。配料有猪肚、排骨、五花腩、豆腐卜、油炸鬼,平时喺马来西亚先食到呢种配搭。✨槟城福建虾汤面 $138汤底鲜味咸香,比起想像中辣。汤特别多,其实有唔少鲜虾。估唔到汤面系掺掺。面嘅份量两个人食都饱。✨马来黑豚肉叉烧 $188肉质柔软,比较瘦嘅部份特别有焦香。油脂嘅部份有少少入口即溶嘅感觉。口感同平时广东叉烧有少少唔同。
📍铁饭碗 (湾仔)

✨慢煮陈皮牛肋骨 半份$149

✨月光蟹肉扒菠菜$188