2022-01-08
早前返工嘅时候经过呢一个大厦见到有好多嘢食,今日咁啱同朋友去铜锣湾行街佢话想试吓呢一度嘅泰国菜,所以就上左去一间系7楼叫Chang Thai 的餐厅一打开电梯门就见到一个超靓嘅打卡位,飞唔住影多咗两张相先登记入座餐厅唔算好大容纳嘅食客大概50人左右啦所以强烈大家来之前一定要预约有啲座位系一个窗边嘅位置非常之好feel如果夜晚嚟嘅话,同朋友一边饮酒一边吹水,真系好chill仲可以饱览铜锣湾嘅街景有别于一般嘅泰国传统餐厅今日我同朋友系下昼嚟 所以就叫咗两个lunch大概系$108一位首先系三款前菜同埋香草冬瓜肉碎清鸡汤估唔到前菜有泰式生虾系我最钟意食嘅嘢!稻嘅下非常之爽口弹牙完全唔系劣质嘅货色 而且酱汁香浓酸辣凤爪冇我想像中咁辣啱晒我好开胃。而木瓜沙律就系正常嘅成品冇咩特别再讲一讲个汤,冬瓜大概有四五粒左右,个汤应该系落咗少少胡椒所以系有啲香口嘅主菜方面我哋嗌咗海南鸡饭佢所配嘅系油饭,非常之香口又唔算好油!而且份量都唔算少,系鸡肉方面每一旧都好嫩滑,做得几出色,仲有几旧爽口嘅青瓜做配菜呢个原本系今日嘅主菜之一泰式海鲜酱烤比目鱼配野菜,但系因为今日冇比目鱼所以我都唔介意转左三文鱼🍣估唔到呢一
餐厅唔算好大容纳嘅食客大概50人左右啦
所以强烈大家来之前一定要预约
有啲座位系一个窗边嘅位置非常之好feel
今日我同朋友系下昼嚟 所以就叫咗两个lunch
大概系$108一位
首先系三款前菜同埋香草冬瓜肉碎清鸡汤
而木瓜沙律就系正常嘅成品冇咩特别
主菜方面我哋嗌咗海南鸡饭 佢所配嘅系油饭,非常之香口又唔算好油!而且份量都唔算少,系鸡肉方面每一旧都好嫩滑,做得几出色,仲有几旧爽口嘅青瓜做配菜
估唔到呢一个嘅Combination无我失望
浓厚嘅酱汁配上野菜,令我吃过不停,因为佢嘅酱汁系非常之香,佢系应该落咗椰汁,三文鱼配呢一个像亦都相当夹!所以我竟然食晒成碟!
最后我哋仲有甜品同埋嘢饮🧃
饮品方面我哋嗌咗热柠水而家选用嘅系青灵非常之特别甜品今日就系椰汁大菜糕
唔算好甜烟烟韧韧几好嘅口感