2021-11-28 1437 浏览
今日朋友请食饭,我话想食d特别d嘅菜式,唔食西餐唔锯扒,朋友就揾左呢间湘菜,问我有无食过湘菜,我又真系冇㖞🤣劲期待咁都试下~估唔到系环境咁靓!景观超开扬🥰交比朋友发板,我地都食到辣😋😋永州血鸭永州血鸭系湖南永州的一款汉族传统名菜黎嘅~第一次食咁有特色嘅鸭料理😍浓浓血酱包著每一旧鸭肉,鸭肉中带著微微的酸辣味道,每一口都欲罢不能,回味无穷😋国宴东安鸡半只东安鸡系一味历史悠久、驰名中外嘅菜式,佢好厉害,原来系国宴菜谱之一、八大湘菜之首。净系个presentation已经好靓🥰因为系用醋酸煮,食落去肉质鲜嫩,酸辣爽口!第一次食放咗醋嘅鸡,酸得好过瘾好美味😋攸县豆干攸县香干系湖南省著名嘅特色传统豆制品,食材原料简单,食落却令人回味,辣咸辣咸的😋而且份量好多!江永芋头全晚我最爱呢道菜😍应该系用荔浦芋头,超香浓芋味,炆得非常软绵,糊嘴口感实在太令人满意😍😍入口即溶,大推💕配上自家制白馒头同炼奶,又解锁另外一种食法😋😋📍潇湘荟 (湾仔)湾仔轩尼诗道256号The Hennessy25楼

估唔到系环境咁靓!景观超开扬🥰

交比朋友发板,我地都食到辣😋😋

永州血鸭

国宴东安鸡半只

攸县豆干

江永芋头

配上自家制白馒头同炼奶,又解锁另外一种食法😋😋

📍潇湘荟 (湾仔)
湾仔轩尼诗道256号The Hennessy25楼