2020-10-05
素菲亚红咖喱鱼黑糯米饭听𠮶度嘅餐厅职员讲,原本呢一味鱼系一样中国菜嚟嘅,而佢哋就谂点样去玩fusion菜,后尾就决定咗加红咖喱做汁,佢哋嘅红咖喱汁系用泡沫方式呈现,除咗以红咖喱汁做调味之外,佢哋仲落咗八角、蒜头、洋葱、百里香等等作调味,素鱼加上紫菜作为「鱼皮」一齐拎去炸,无论系外表定系口感都好似真嘅鱼,除咗黑咖喱鱼之外,佢哋仲有配一啲蔬菜,例如甘笋仔、幼芦笋同埋黑糯米饭豆腐英雄我哋仲嗌左佢嘅招牌菜 — 豆腐英雄,有一啲腌左嘅紫椰菜作为伴菜,紫椰菜酸酸甜甜咁好开胃,另外就系主角,吉列豆腐扒,佢哋仲用咗一支好可爱嘅公仔签吉住佢,而入面系好rich嘅黑松露蘑菇酱,成个配搭好好味我哋仲跟咗是日餐汤,𠮶日嘅汤系南瓜汤,除咗南瓜嘅香甜味之外,仲食到一啲姜同埋香料嘅味道~今年我开始注重健康饮食,得闲都会试下唔同素食餐厅,至于呢间位于西环嘅餐厅,我系几推介嘅~
红咖喱鱼黑糯米饭
豆腐英雄