2020-11-17 1284 浏览
昨日妹妹请我来铜锣湾KURA吃庆生饭,整个过程,感觉良好,食物很新鲜,环境很优雅,服务亦好贴心。我哋选咗同一款,接近一千蚊嘅Omakase, 亦选择了坐近吧台前,睇住厨师将一份一份好新鲜嘅寿司刺身端到我哋面前,细细声介绍返寿司刺身嘅名堂。当中包括北海道鲍鱼,甘鲈鲷寿司,好肥美嘅拖罗,帆立贝,海螺刺身,爆羔虾寿司,中拖罗寿司,完美嘅海胆寿司,我特别留意到厨师哥哥喺海胆上边刨咗少少柚子皮,将整件好新鲜嘅海胆寿司鲜味层次提升到更高境界。还有入口即溶嘅顶级和牛,油花恰到好处。仲有煎得好香甜美味juicy嘅鹅肝。一共吃了多款刺身寿司之后,临尾嚟一个浓海鲜面豉汤,最后甜品系一口浓厚芝士蛋糕和清甜蜜瓜。整个过程中,厨师哥哥一路留意住我哋进食嘅速度,每一次都系时间啱啱好,当我哋清空碟上美食,佢就不偏不倚接住送上下一道美食上来。周边嘅服务人员亦都好贴心,不停帮我哋加添热茶。偶然厨师哥哥会同我哋讲下笑,不经不觉,接近两小时嘅午餐就喺咁愉快嘅气氛之下finish。实在系超开心,值得推荐。临走嘅时候我哋仲留意到KURA入口挂咗一幅大概一米乘一米嘅叮当挂画,原来系1000张限量版,左下角仲有藤子不二雄嘅亲笔签名,十分珍贵!所以如果去帮衬,记得去呢个位打番个卡哟
2020-11-16
庆祝纪念