2023-11-10 44 浏览
听过陈仪兴潮州饭店好耐,上星期去左呢间尚潮楼🏯 环境好有中国古典风格,挂满刺绣同壁画,摆放左薄纱屏风间隔每一枱。我地坐低睇餐牌时,店员就递上功夫茶俾我地品尝,味道浓而香呢🍵 我地既晚餐点左:.🐟潮州冻马友呢道系著名的潮州菜,唔系度度有,卖相是已切件再堆成原条鱼状。冻马友肉质紧致,油份丰腴甘香,唔点酱就咁食原味系微咸,突出鱼的鲜味,配埋普宁豆酱更有风味! .🐟头抽煎英䲝头抽煎英䲝有4大件,卖相就好似炸豆腐咁,但食落好香脆,外脆内软咁,好香口!.🦆卤水鹅片一碟都几多份量,堆砌左两层卤水鹅片,底下再放有豆腐干吸收鹅肉既油香。每片卤水鹅肉都肥瘦适中,厚度均匀,味道鲜香!.🦪潮式胡椒咸菜浸台山蚝呢碗超多台山蚝!! 粒粒饱满好juicy! 加上潮式胡椒咸菜,台山蚝吸满了汤汁,就咁食已经好有风味!.🍲潮式鱼丸肉碎煮汕头白呢个直情可以当汤饮! 潮式鱼丸超爽,充满鱼香,没有一丝杂质,好好食! 简单加上汕头白同肉碎一齐煮,增加左清甜度.🥬方鱼炒芥兰一上枱就见到芥兰炒得好有光泽好翠绿,质感好爽脆.🍲胡椒咸菜鲜猪肚汤呢个汤好鲜好好饮!胡椒味好出!加埋咸菜,好惹味!猪肚好爽!.🍲咸菜花蛤汤加左花蛤令汤头增添一份
🐟潮州冻马友
🐟头抽煎英䲝
🦆卤水鹅片
🦪潮式胡椒咸菜浸台山蚝
🍲潮式鱼丸肉碎煮汕头白
🥬方鱼炒芥兰
一上枱就见到芥兰炒得好有光泽好翠绿,质感好爽脆
🍲胡椒咸菜鲜猪肚汤
呢个汤好鲜好好饮!胡椒味好出!加埋咸菜,好惹味!猪肚好爽!
🍲咸菜花蛤汤
加左花蛤令汤头增添一份清甜,加上咸菜吊味,再用埋蕃茄煮,味道好清新开胃
叫左咁多𩠌当然要叫饭,食潮州菜通常会叫潮州白粥,所以我地都叫左潮州白粥,粥底好清香🙆🏻‍♀️ 最后店员再为我地递上功夫茶,首尾呼应🙆🏻‍♀️ 是晚潮州菜之宴就结束了👍🏻
2023-10-30
  • 卤水鹅片