2021-12-08 509 浏览
第一次见到呢间餐厅嘅时候,间铺个名已经令我印象深刻:「文华饕记」,我仲特意上网search「饕」字系咩意思,原来系解传说中的一种凶恶贪食的野兽,真系长知识了~食过好几次之后,系时候要正正经经写返份feedback俾佢了。我嚟呢度多数食常餐,佢嘅蕃茄牛腩粒非常高质,配一份蒜蓉多士同埋炒滑蛋,味道都唔错,喺芸芸众多茶记之中绝对可以占一席位!呢份餐盛惠$53,虽然性价比唔高,喺湾仔嚟讲,揾到呢个价格而水准唔低嘅lunch set已经算唔错。今日我就食咗另一款常餐:炸猪扒通粉配蒜蓉多士&炒滑蛋,卖相嚟讲十分吸引,份量正常,难得嘅系有两条生菜配落汤通粉做点缀,唔会得肉咁寡~呢份常餐价格系$48,配热饮一杯。讲埋环境,呢间餐厅系我喺湾仔坐得相对舒服嘅茶记嚟,两个人喺繁忙时间都可以霸一张四人卡座,唔使排排坐逼得咁辛苦。整体嚟讲,文华饕记系值得去嘅高质茶记~

整体嚟讲,文华饕记系值得去嘅高质茶记~
2021-12-07
午餐