2023-12-01
铜锣湾登龙街可以讲系一条美食街,喺永光中心有间特色居酒屋「醉忘鱼屋」🏮店面装潢使用咗渔船同海产元素,墙壁挂上好多船桨,营造出一种特色而舒适嘅用餐环境。餐厅以「醉」及「鱼」为主旨,采用新鲜嘅本地、日本、澳洲同埋欧洲等地嘅食材,以传统嘅日式烹煮手法,配合精选美酒,舌尖尽情享受海洋嘅鲜甜,Tasty & Tipsy ,感觉劲好Feel!Lunch Set 跟三款前菜、蟹肉蒸蛋、味增汤同沙律,非常丰富!🔸北海道海鲜丼($188) - 里面有三文鱼、飞鱼子、蟹肉、海虾、北寄贝、海胆、带子等,外观吸精,分量十足,材料鲜甜味美。🔸特上天妇罗盛盒定食($108)- 可以加$10转稻庭乌冬🍲 每一块天妇罗都炸得金黄酥脆,内部却保持食材嘅鲜嫩同原汁原味。大虾、时令蔬菜都被巧妙地包裹喺脆皮之下,每一啖都让人食到厨师嘅用心。乌冬面条Q弹有嚼劲,汤底鲜美。餐厅另外主打「马友一夜干」,使用传统日式做法,将整条马友鱼以盐腌制,抽走多余嘅水分,然后风干一夜,做法可以进一步提升鱼肉嘅鲜味,下次我一定要再去试吓!