2022-04-06
♨️ODEA尖沙咀广东道2A号富卫1881公寓主楼地下@odeahk ❤️一早book好位食法国菜,又有我最喜爱的半户外位,餐厅位于尖沙咀1881,环境好靓好优雅,古典旧建筑好有feel, 去到觉得自己立即变咗淑女🤣🤣食物方面有2/3/4个course选择,饮品需另加钱,整体上绝对系高质,既精致又花巧,员工非常友善及专业,配上如此舒服既环境,疫情下都全塲满座👍🏻📍先黎三款唔同嘅面包篮配自家制桂花蜜糖,有脆条、软包及法包(我就当然最钟意食脆条,软包普通,法包好食)头盘:📍鲜蟹肉配蜜柑,甘笋、苣菜(蟹肉鲜甜配上好甜嘅蜜柑,好醒胃)📍自家腌制三文鱼配牛油梨及无花果(三文鱼腌得好出色份量亦好多)沙律及汤:📍烤薄切西冷牛配秘制烧烤酱沙律(甜甜地嘅酱配上好多件西冷牛,个底仲有好多菜,好正)📍西瓜蕃茄辣冻汤(够晒特别好有创意,有西瓜溶配上蕃茄汤,但又冻的,而且每一啖都系辣,口感上有好多唔同嘅层次同冲击,非常特别)主菜:📍摩洛哥风味烤鸡酿虾配西兰花苗(嫩滑的鸡肉夹住弹牙的虾胶,再配上浓郁的摩洛哥酱,真系好特别又好食,侍应哥哥教每一啖必需要切到鸡同虾一齐放落口先系最好食👍🏻)📍烧美国牛柳配鲜芦笋车厘蕃茄 (
尖沙咀广东道2A号富卫1881公寓主楼地下
@odeahk
📍先黎三款唔同嘅面包篮配自家制桂花蜜糖,有脆条、软包及法包
(我就当然最钟意食脆条,软包普通,法包好食)
头盘:
📍鲜蟹肉配蜜柑,甘笋、苣菜
(蟹肉鲜甜配上好甜嘅蜜柑,好醒胃)
📍自家腌制三文鱼配牛油梨及无花果
(三文鱼腌得好出色份量亦好多)
沙律及汤:
📍烤薄切西冷牛配秘制烧烤酱沙律
(甜甜地嘅酱配上好多件西冷牛,个底仲有好多菜,好正)
📍西瓜蕃茄辣冻汤
主菜:
📍摩洛哥风味烤鸡酿虾配西兰花苗
📍烧美国牛柳配鲜芦笋车厘蕃茄 (另加$108)
(看似平平无奇,但texture做得好好, 非常嫩滑多汁唔鞋有轻轻的牛味,应该系慢煮完再煎个面,medium 刚刚好)
甜品:
📍朱古力千层酥配咖啡雪糕
(四个course嘅分别就系多咗个甜品但就贵$100,食法国菜冇可能唔食甜品嘅,哗哗哗,呢个真系不得了,浓郁朱古力味唔太甜亦唔苦,千层酥配朱古力层次感好出,再一口咖啡雪糕,如果平时既我一早漏到呕咗,今次我系追住食,真系好食嘅甜品令你一食难忘,加$100我觉得绝对值👍🏻)
饮品:
📍冻、热咖啡
(老老实实杯热咖啡非常得,绝对好饮过哂我平时饮嘅cafe咖啡,顺滑回甘有厚度👍🏻👍🏻)
📍Acqua panna 天然矿泉水
(想讲佢系贵过杯咖啡,多谢$88一支加埋10%成旧水🤣)
食物:9/10
抵食:8/10