2021-03-30
身为马鞍山街坊,成日行过金记门口都会见到有人龙排队。搞到我都好想去试吓究竟佢啲嘢好唔好食,早两日晏昼就终于嚟食下午茶啦。我哋叫咗招牌焗猪扒饭、金记炸鸡髀、无骨海南鸡油饭套餐、金粒西多配雪糕、金记三文治、香滑奶茶、冻柠檬利宾纳。🔸 招牌焗猪扒意粉猪扒好厚、食落好松软同埋焗得好香,每一啖意粉都沾满左啲蕃茄汁同埋芝士,好好食!果然系招牌!🔸金记炸鸡髀鸡髀大只,炸得香脆又腌得够入味,肉质juicy,啖啖肉好滋味。🔸无骨海南鸡饭套餐(配油饭)呢个餐有跟老火靓汤,饮落几舒服冇味精。海南鸡好肥美、好滑!同埋冇骨食得好方便,再点埋佢啲姜蓉同埋黑豉油食好好味!油饭用鸡汤来煮所以食落好香同埋一啲姜嘅味道。🔸金粒西多配雪糕一口size嘅西多炸到金黄色,一啖一粒,淋上炼奶连埋朱古力酱同埋云呢拿雪糕一齐,食好邪恶但满足。🔸金记三文治脆卜卜嘅方包夹有午餐肉、好厚好滑嘅炒蛋、生菜、蕃茄同芝士火腿,材料好丰富好味又饱肚,尤其是中间嘅炒蛋真系好滑,好好味。
🔸 招牌焗猪扒意粉
🔸金记炸鸡髀
🔸无骨海南鸡饭套餐(配油饭)
🔸金粒西多配雪糕
🔸金记三文治