HIKARI

2023-04-21 51 浏览
今日约咗朋友嚟公司附近食晏,一直都睇中咗呢间Cafe嘅木系装修,感觉好舒服,今次终于有机会黎试下~餐厅系小店形式嘅经营,位置唔算好多,不过特别在有个阁楼仔,可以比客人上去用膳。我最中意佢行文青既风格,比人悠闲既应觉,可以chill下~✨ 慢煮美国安格斯牛板腱新奥尔良饭牛板腱处理得超好,仍然仲可以见到鲜嫩嘅粉红色,虽然呢个部位嘅脂肪比较少,但系食落仍然好有肉汁。而家个饭偏硬,但系又索晒啲酸酸地既汁,感觉唔会似生米,而且冇一般risotto好滞既感觉。✨ 煎封法国油鸭髀牛肝菌意大利饭油鸭髀既外皮煎到好香脆,迫晒啲油粉出嚟,一啲都唔会油腻。而鸭髀嘅肉好软嫩,轻轻咁用叉就已经撕得开。牛肝菌意大利饭嘅香味比较浓郁,超好食!✨脏脏tiramisu面层洒上满满嘅朱古力粉同埋朱古力酱,仲配有啲Oreo、朱古力威化卷,增加口感。以下面嘅cheese唔算太甜,而且几轻身,食完感觉唔会好Heavy。配埋底层有少少酒味既饼干简直一流!✨Bailey’s Mocha每杯咖啡上都有靓靓既拉花,咖啡既甜味同酸度平衡得恰到好处,最后加上少少Bailey’s 既味道,层次丰富。

✨ 慢煮美国安格斯牛板腱新奥尔良饭

✨ 煎封法国油鸭髀牛肝菌意大利饭