2023-07-17
一直以为南丫岛得呀婆豆腐花同大排档,原来南丫岛都有高质食府!😍😋今日来南丫岛揾美食!一落船右边第一间屋仔就睇到大大个招牌写住「南丫公馆」!餐厅环境好chill,以植物同东南亚风做主题,好似去左外国旅行咁,好有渡假feel💗如果怕热佢仲有室内部份系有冷气开放💗😋「南丫岛罟仔鲜鱼汤」$50先来个鲜鱼汤,餐厅负责人讲佢地系土身土长嘅水上人,喺南丫岛长大,每日出海捕鱼,捉到新鲜美味嘅鱼就用嚟煲呢个鲜鱼汤,可以话系就地取材,非常新鲜!鱼汤系由大量鲜鱼熬制而成,加上白鱼肉,豆腐,白萝卜粒等等嘅食材,令味道同口感都更添层次,每一啖都鲜味十足!💗😋 「花雕鸡油蒸本地马友」 $690马友本身都系贵价嘅鱼,加上特别嘅烹调煮法,令呢一道𩠌更加吸引,呢间餐厅都算新颖,会玩fusion,好适合钟意创意嘅年轻人去试。厨师用咗花雕酒同埋鸡油去蒸呢条马友,有别于传统做法。花雕酒香扑鼻,再加上鸡油嘅香味,令到鱼嘅鲜味更加升华,亦都系养生健康之选。鱼肉肉质嫩滑,非常新鲜,大大条,啖啖肉好美味。💗😋「招牌渔夫蒸饭」$168呢一道𩠌系我全晚最钟意嘅,蒸饭大大碟,足够四至六人食用,材料有虾干,五花腩,油鱼干,樱花虾等等,加上豉
💗😋「南丫岛罟仔鲜鱼汤」$50
💗😋 「花雕鸡油蒸本地马友」 $690
💗😋「招牌渔夫蒸饭」$168
呢一道𩠌系我全晚最钟意嘅,蒸饭大大碟,足够四至六人食用,材料有虾干,五花腩,油鱼干,樱花虾等等,加上豉油同猪油,味道及口质多层次。再加埋底部嘅荷叶一齐蒸,荷叶淡淡的香气浸入饭入面,一道原本简单嘅菜式,但厨师花上好多心机同埋创意,令佢变成好特别嘅蒸饭,一试难忘,停唔到口,令我食咗好多😂
厨师仲话鱼干,虾干都系自己捉同埋自己晒,就地取材好有feel,其实香港都有好多本土特色
💗😋「椒盐鲜鱿 」 $148
好新鲜,不会太油腻,干身刚刚好
💗😋 「咕噜肉」
用猪颈肉整嘅咕噜肉,非常爽口,系一个新嘅食法
💗总结:估唔到南丫岛有咁优质嘅餐厅,玩完一日南丫岛再以美味嘅高质晚餐作结,令全日旅程更加完满更加开心同难忘🥳