2018-11-05
今晚同老妈子食饭,佢喺何文田放工,我就约佢去左土瓜湾食。行行下见到有呢间日本野,之前都唔太觉,可能系最近开。呢间「遥」喺落山道口, 对面已经整好个地铁站口,迟啲开埋地铁🚇应该更旺。入到去餐厅🍴唔算好大,但好四正,枱与枱之间都几阔落。由于我地6点零已到,所以𠮶阵未系好多人。食食下餐厅就好满了,同埋都见到一路有网上外卖平台既人黎攞货🤣睇咗Menu,睇埋食评以为佢主打串烧,其实都仲有好多款式食物😚👍🏼老妈子谂都唔谂就先叫左个三文鱼刺身,我都唔输蚀,拣咗个推介既大拖罗🤪另外再拣多两款串烧🍢🍡、一客软壳蟹🦀卷物、同埋一客野菜乌冬🍜。两个人些牙刚刚好😋先黎左三文鱼同大拖罗刺身、三文鱼筋肉比较刚好,拖罗真系好甘香😍😍👍🏼而且油脂比例真系好够,虽然唔平,但贵得有道理🤤同埋佢厚切所以一啖入口真心大满足!👏🏼老妈子钟意牛舌👅、所以叫左呢个串烧,一串有两大大块烧到好香但仲好多汁,牛香但又唔太骚,加两滴柠檬🍋汁好提味!另外叫左店员介绍既黑豚露笋卷都好好食笋够脆而黑豚够香,卷起来烧好夹😋牛油果软壳蟹卷 - 牛油果🥑够香、新鲜卷起个紫菜仲好脆、唯一有点不足系蟹🦀份量少左啲啲,不过一客6件又好大份,算佢啦😂见冇叫菜
见冇叫菜同埋怕一客卷物唔够饱,叫多个野菜乌冬就刚刚好了😚呢个真心好抵食,56蚊大大碗乌冬,又有好多唔同种类既菜、金菇冬菇椰菜艽菜花粟米红萝卜🌽🥕🥦🥗又暖胃上汤都甜!呢餐满足左好多个愿望但又唔会好油好漏,价钱又好亲民,难得老妈子满意😂佢仲问左店员姐姐睇左个lunch set menu话迟啲自己同friend黎食lunch😆👍🏼