2019-04-19
今日放假同妈咪去佐敦买野,顺便同妈咪食个午餐Plato Cafe & Bistro 好近地铁站,行几分钟就到.装修以纯白为主调,地方好阔落.令人觉得好舒服.我地叫左2个lunch set来share,跟餐包&$34既野饮.野菌忌廉汤上得好快,菇味好浓郁,口感好绵滑.龙虾汤好结身,入口有啖啖鲜龙虾味,好足料,一样好creamy,用面包条点上龙虾汤仲好味.鲷鱼柳伴菠萝沙沙酱配饭, 鲷鱼柳煎得好香脆,但入面又保持到嫩滑,无鯹味,配上酸酸辣辣既菠萝沙沙酱,好开胃,妈咪好快就食晒成个饭.美国安格斯西冷配薯条,叫左7成熟,因怕妈咪接受唔到太生.火候控制得好好,牛扒依然好嫩滑多汁,好厚身,肉色有好靓既粉红色,黑椒汁更带出西冷牛扒既肉味.配菜都好用功,微烤过既车厘茄好好食,薯条粗身又脆口,好正!士多啤梨漂浮棉花糖奶昔,卖相好吸精,有只懒洋洋既熊仔棉花糖,好萌,有种治愈感,士多啤梨味好香浓,仲有果肉,搅匀cream,质感更顺滑.薄荷朱古力奶昔, 一样咁creamy,薄荷同朱古力平衡得好好,唔会互相抢左味,同薄荷清新既味道好夹.心太软,外层蛋糕焗得微脆,切开朱古力流出来,幼滑香浓,仲有士多啤梨雪糕,一冷一
野菌忌廉汤上得好快,菇味好浓郁,口感好绵滑.
法式芝士千层蛋糕, 层次好分明.一睇就知系心机之作,唔会太甜.好滑溜.