2019-05-16
终于考完final la,决定慰劳一下自己同朋友,一齐吃西餐,餐厅同巴士站唔太近,要行大约6-8分,餐厅门口以蓝白色为主调,再配上白色发亮的门牌,比人一种典雅活泼既感觉,店内既装修亦非常好看,蓝白、红白既桌布配上木质的枱櫈,加上充满著80年代的小饰品及柔和的黄色灯光,给人一种浪漫的感觉。食物方面,我地点左三文鱼挞同非试不可既美国顶级生蚝作为前菜。生蚝真心又大只又口感顺滑,重点系没有过重既海水咸腥味,融入埋柠檬汁同辣椒酱更加引出浓厚鲜味。三文鱼挞底下的面包烤得酥脆但又唔会太干,配埋涂系上面既蛋酱同泥状三文鱼,令人胃口大开,我地两个忍唔住几口就吃完啦!跟住就系法国龙虾汤,未食之前已经闻到黏稠的汤身散发浓厚龙虾香味,入口更有淡淡忌廉味,碱度适中。而最最重要既主菜,我地先系尝试牛肝菌义大利饭。牛肝菌本身味道已比鲜菌浓郁,而且饭粒圆润唔硬。再者系鹅肝拼牛柳,我地要求7成熟,易切得来又唔至于太重血味。牛柳肉质柔韧适中,鹅肝蘸上黑椒酱后掩盖了本身既丝丝苦味。最后上既焗虎虾伴灯笼椒,焗在表面既灯笼椒并没有太入味,反而系番茄味渗透入虎虾里面,味道亦不俗。虎虾既壳易剥,虾肉既肉质同份量都令人满意。最后既甜
牛柳肉质柔韧适中,鹅肝蘸上黑椒酱后掩盖了本身既丝丝苦味。
最后既甜品我地叫左焗朱古力心太软伴雪糕。我地先用勺子切开心太软后,缓缓流出朱古力酱,只食朱古力当然会太甜腻,但配埋冷冻冻既雪糕后同茶味浓厚既热奶茶,中和后就唔觉甜度超标啦。
最后就系服务,餐厅服务一流。首先,侍应哥哥非常有礼貌,笑容亲切。其次,每上一道𩠌,侍应哥哥都会主动帮我地换上新碟,以确保我地试到最好既味道,上菜速度亦十分合理。最后,再想赞一赞侍应小哥哥,服务态度非常好,总能在最合适的时候出现,提供帮助,然后再迅速消失,完全吾会打扰到我同朋友倾计。
总括而言,Macro's Oyster Bar & Grill,服务态度一流,食物质素不错,价钱偏贵,但胜在浪漫的气氛及舒适的环境,是一个十分适合与朋友相聚的好地方。