上次去大角咀利奥坊附近,经过间装修得好有格调嘅西餐厅,今日黎开大角咀就谂起佢试下Cobalt。入到餐厅已经见到放满唔同类型嘅酒,睇得出老板应该都系爱酒之人。环境都几舒适干净,好啱同朋友黎摸酒杯底倾计聚脚。见到餐厅排满酒,我同朋友决定先叫杯白酒试下。呢只酒有少少坚果味,饮落比较dry同饱满,余味悠长,我同朋友都觉得呢只酒唔错。餐厅食物选择都算多,前菜﹑芝士﹑汤﹑小食﹑主菜﹑意粉﹑甜品咩都有。餐牌每道菜都会写配咩酒比较适合,钟意饮酒嘅人啱晒。店员服务态度好好,好nice,推介左几道菜。脆炸原只鱿鱼配香辣蛋黄酱 ($128)呢道菜系用左新鲜鱿鱼,一切落去好软,已经感觉到同一般急冻鱿嘅分别。外层炸得好香脆,鱿鱼好厚肉,咬落啖啖肉,肉质都好嫰滑,真系外脆内软。呢个真心推介!香煎鹅肝牛肝菌阔蛋面 ($158)一上枱已经闻到鹅肝好香,鹅肝入口即溶,但食落又唔会好油腻,牛肝菌酱味道好浓,阔蛋面都好烟韧,唔错。慢煮纽西兰法式羊架 ($268)羊架我地叫左medium,上枱见到粉红色嘅羊架已经觉得好吸引。羊架有2件,分量比一般餐厅大件,因为用左慢煮方法处理,所以肉质好嫰,好林,加埋旁边嘅配菜同薯蓉,好食!
脆炸原只鱿鱼配香辣蛋黄酱 ($128)
香煎鹅肝牛肝菌阔蛋面 ($158)
慢煮纽西兰法式羊架 ($268)
  • 脆炸原只鱿鱼配香辣蛋黄酱