2018-12-30
13:00放饭时间到,等左24分钟坐低。Order左猪软骨野菜咖哩饭,因为系门口果阵已经问定要食咩,所以好快就有得食啦野菜脆肉瓜4片、西兰花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆豆角2条 :有豆角原味薯条2条半 :煮得唔够耐,唔够粉;芯有少少生,中意食薯仔既我有啲失望红萝卜3条:鲜甜之余保留到爽脆,虽然唔系煮得好耐,但完全冇红萝卜果浸味(我本身因为浸味,唔太中意食红萝卜)好惊喜!几好食~蕃薯南瓜粟米生姜饭饭系珍珠米,煮得干身,唔会太黏。软硬适中,带少少烟韧,如果可以再烟韧啲就更好啦!饭入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事变得养生、健康左食到有少少姜味,都揾到有姜丝;粟米增加饭既口感、层次;蕃薯同南瓜就食唔出,不过佢地既存在令饭变得金黄,颜色更吸引主角猪软骨有成五旧,份量十足!有两旧系全瘦,肉质硬实,食到一丝丝既肉,唔会韧或难咬。其余三旧带胶质,无论口感定味道都好正猪软骨煮到软骨既部份变成胶质,食落有啲似肥膏、会浆口;肉质软淋入味,连埋胶质既部份一齐食,超满足!满口胶原蛋白既感觉,连平时唔食肥膏(因为唔中意肥膏口感既我都一啖接一啖咁ko左啲猪软骨)😆食完带胶质既猪软骨好似明白点解咁多人
13:00放饭时间到,等左24分钟坐低。
野菜
脆肉瓜4片、西兰花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆
豆角2条 :有豆角原味
蕃薯南瓜粟米生姜饭
饭系珍珠米,煮得干身,唔会太黏。
软硬适中,带少少烟韧,如果可以再烟韧啲就更好啦!
饭入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事变得养生、健康左
食到有少少姜味,都揾到有姜丝;
粟米增加饭既口感、层次;
蕃薯同南瓜就食唔出,不过佢地既存在令饭变得金黄,颜色更吸引
主角猪软骨有成五旧,份量十足!
有两旧系全瘦,肉质硬实,食到一丝丝既肉,唔会韧或难咬。
其余三旧带胶质,无论口感定味道都好正
食完带胶质既猪软骨好似明白点解咁多人排队都要食啦~
咖哩汁偏甜带微辣,甚至系冇咩辣味。味道普通、冇咩特别。系门口排队果种闻到浸咖哩味有啲似日本居酒屋既味道,原本想过隔离食米线算(唔洗排队😂)但都因为哩浸味而乖乖地留低、继续排~
整体而言,猪软骨正!咖哩就冇咩特别。
非常欣赏食物够热,影完相、食到一半都仲出紧烟;而且食材处理得好好,所有野菜都系爽脆,完全保留到食物本身既鲜甜👍🏻连饭既制作都加入左几种粗粮,可见其用心。
份量睇落唔会觉得好多,但食完会好饱!一个饭$69,价钱未算平,不过味道唔错,份量又够多,性价比都可以算中高既
米芝莲小店,制作用心,值得一试!