2020-05-07
位于铜锣湾嘅百乐中心,成座building差不多全是餐厅食肆,做得楼上铺想要突围而出,真系好靠餐厅本身嘅质素,另食客一试难忘,推荐比其他朋友。Chez Bistro餐厅地方唔算好大,但枱与枱之间都相隔宽阔,空间感非常充足;餐厅环境优雅高尚,每张餐桌上餐具及怖置都摆放得干净整齐,播著柔柔嘅轻音乐,另忙碌完一日嘅我开始进入状态,慢慢享受今晚嘅晚餐😃。店员先送上暖暖餐包,法包外脆内软;合桃提子包,合桃香脆可口,增加口感😋,两款法式餐包蘸点橄榄油及黑醋最为配合。餐汤:南瓜汤🎃上枱仍热腾腾,质感绵滑,味道甜美浓郁。前菜:凤尾虾红石榴杂菜沙律配柚子蜜糖汁 🥗- 沙律菜非常新鲜,拌匀柚子蜜糖汁,微微挂著酸酸味味,令胃口大开😋。香煎法国自然放养鹅肝拌焦糖苹果配砵酒汁 - 鹅肝表面煎得脆脆,内埋非常软滑creamy,拌埋焦糖苹果一齐食,可以清除腻滞感😋。主菜:炭烧美国顶级黑毛安格斯肉眼扒配红酒汁- 肉眼扒表面烧得微微焦香,入面肉质保持鲜嫩多汁,侧边黏住小小脂肪位置,口感更佳,牛味更加浓郁。炭烧虎虾意大利面配鲜茄汁 - 虎虾size手板咁大只,啖啖肉,虾头藏住嘅虾膏,非常甘甜美味;意大利面🍝软硬度适中,每
餐汤:
南瓜汤🎃上枱仍热腾腾,质感绵滑,味道甜美浓郁。
前菜:
凤尾虾红石榴杂菜沙律配柚子蜜糖汁 🥗
香煎法国自然放养鹅肝拌焦糖苹果配砵酒汁
主菜:
炭烧美国顶级黑毛安格斯肉眼扒配红酒汁
炭烧虎虾意大利面配鲜茄汁 - 虎虾size手板咁大只,啖啖肉,虾头藏住嘅虾膏,非常甘甜美味;意大利面🍝软硬度适中,每条都挂倒浓浓鲜茄酱汁,酸酸味味好醒胃。
炭烧虎虾意大利面配鲜茄汁
甜品:
焗朱古力心太软布丁配云呢拿雪糕 - 朱古力味浓郁,实在太邪恶😋,拌埋云呢拿雪糕一齐食,均匀番整体味道。
焗朱古力心太软布丁配云呢拿雪糕
枫树糖浆香煎法式面包多士拌云呢拿雪糕配甜忌廉- 法式面包多士其实类似系窝夫,外脆内软,只微微带暖,令放在上边嘅云呢拿雪糕唔会咁快溶化,两者夹埋一齐食,真系最佳拍挡;周边仲有好多碎果仁,香脆可口;拌碟嘅芒果🥭,极之清甜。
枫树糖浆香煎法式面包多士拌云呢拿雪糕配甜忌廉
Chez Bistro值得一大赞,无论前菜以至到甜品,份量十足,以每一set价钱由($260-$420)食倒咁高质素晚餐,应真超值同超班,我一定会极力推荐比身边朋友😃