2021-12-08 86 浏览
放工去公司附近食晚饭。之前lunch time试过喺呢间舖头食日式刺身丼,当时觉得份量大,同埋刺身质素都唔错,所以决定试试佢个晚市。我地叫左六道菜同两杯嘢饮。五点刺身盛A (三文鱼、油甘鱼、章红鱼、帆立贝、甜虾)$228三文鱼同油甘鱼非常厚切,真系啖啖肉,唔会有雪味,估唔到系呢啲地区小店会食到咁嘅质素😍 帆立贝亦非常鲜甜,高质抵赞。三文鱼五味 (海胆、三文鱼、牛油果、咖喱盐、芝士) $78叫呢一碟寿司就可以一次过满足五个愿望。 我第一次食咖喱盐味三文鱼寿司,感觉好新奇,估唔到咖喱同三文鱼寿司有几夹。海胆唔会有腥味,份量都算比得多,唔会好似其他餐厅咁得手指尾咁少。千回火鸟 $42系烧鸡翼, 外皮烧得好脆,酱汁甜甜地好惹味,亦都保留到肉汁。盐烧鲜冬菇 $18唔会好咸,食到冬菇嘅鲜甜味,亦都好juicy野菜天妇罗稻庭冷乌冬$98包括有炸冬菇、南瓜、番薯、茄子同芋头。 外皮炸得松脆,又唔会话太多粉或者出现太油淋淋嘅情况, 配埋酒一流。 我自己最钟意番薯,番薯够甜配埋咸咸地嘅外层几上瘾。乌冬冷面唔系就咁俾个普通冷面汁咁Hea,佢系有埋一粒鹌鹑蛋俾你,适合打卡。 泡菜黑豚腩锅本身冇谂过啲嘢食咁大份

我地叫左六道菜同两杯嘢饮。

五点刺身盛A

三文鱼五味 (海胆、三文鱼、牛油果、咖喱盐、芝士) $78
三文鱼五味

千回火鸟 $42
千回火鸟

盐烧鲜冬菇 $18
唔会好咸,食到冬菇嘅鲜甜味,亦都好juicy
盐烧鲜冬菇

野菜天妇罗稻庭冷乌冬$98
野菜天妇罗稻庭冷乌冬

泡菜黑豚腩锅
本身冇谂过啲嘢食咁大份, 呢个锅简直可以话系相扑手级数。 里面有非常之多粉丝同埋蔬菜。

嘢饮叫左一杯荔枝梳打$29 同一杯自家制梅酒 $58
自家制梅酒

好欣赏佢个梅酒,职员话系老板亲自整嘅,听讲系喺每年嘅三四月整一次。喺呢度睇得出呢间餐厅非常之有心,老板亦都系一个真系钟意料理嘅人。 佢嘅梅酒我觉得拍得住名牌子 Choya。 梅酒偏甜,饮落去唔会话觉得好「近」,相对容易入口,梅味出。本身见佢上嚟咁多冰都惊佢融晒之后会沟淡咗个酒, 但估唔到去到最后饮都仍然觉得系够味。 如果唔系我酒量唔好一定会饮多杯🤣😆
五点刺身盛A
三文鱼五味