2023-04-17
比起其他大酒店中菜馆,Grand Hyatt的中菜餐厅相对低调,但绝对不失优雅贵气,先系餐厅无敌海景加上古典优雅装潢,食物质素亦非常唔错,系高级中菜的好选择。前菜羊肚耳,第一次食呢种菌类,好清爽好好味。皮蛋子姜听落普通,但呢个水晶变奏版又靓又好食,子姜做成啫喱,入口溶化变咗好似子姜汁咁同皮蛋一齐食好特别,但比例上皮蛋有点少,食唔到皮蛋的香味。半肥瘦叉烧非常高质,梅头肉质非常软腍,蜜汁甜度刚好,边位炉边微脆几正。推荐脆皮鸡,鸡皮冇乜肥膏超薄超香脆,鸡肉依然非常嫩滑,鸡肉都超入味。非常推荐山渣汁紫淮山明虾球,虾球超级大只!炸完依然弹牙,大大只新鲜热辣好正!山渣汁同咕噜汁差不多,酸酸甜甜好开胃。第一次食紫准山,食落比较粉,配外面脆浆一齐好似食炸薯仔😆法国鹌鹑膶肠蚝豉松配嚒嚒皮 - 就好似片皮鸭二食个啲鸭菘咁,不过就系由鹌鹑膶肠蚝豉切粒爆炒,非常惹味,膶肠味道最突出,里面仲有松子仁、芹菜等口感超丰富,嚒嚒皮有点太薄亦有乜烟韧度,个人觉得配生菜会更合适。甜品推荐黑白芝麻千层糕,佢系热架!养生甜品,芝麻味香浓,质感好有弹性又烟韧,唔会太黏好出色的蒸糕!
前菜羊肚耳,第一次食呢种菌类,好清爽好好味。