2020-06-13
第一次食完一间餐厅咁想写食评早两日喺 fb 见到有米芝莲大厨开餐厅,重点系我最爱嘅酸菜鱼,立即约朋友去试,打电话时已告知 fully book, 但接电话位小姐同我讲佢哋好多都 book 6:30 我地可以试下八点几过去,咁我当然好乖咁去 wak in 啦,去到同佢地讲,佢地就话帮我安排一下,等一阵,果然等咗5-10分就可以坐底,环境几靓,食物价钱都几抵食,我地1男4女叫咗劲多野食,小碟好好味,酸菜鱼我地叫1-2人份量,加多咗酸菜同寛粉,真心好高质素,我食过嘅酸菜鱼头三甲,自家制酸菜啱我胃,寛粉烟韧好味不粉不烂,基本无剩,但我个人比较想要食中,大辣,不过一班朋友食,当然要小辣怡情啦,莲藕苗酸酸爽脆,开胃,莴笋丝爽辣不油,大肠有惊喜,香,麻,辣都好平均,麻婆豆腐反而唔太惊喜,偏浓味,唔叫白饭就唔太建议叫,炒蚬新鲜野味,椰菜花同手撕包菜比较迟黎同咸,每碟只食1/3就放弃,轻微漏单,最后无食到口水鸡同回锅肉我地叫咗4个甜品之后,每位都送咗一客冰粉,平日我唔食出买嘅桂花冰粉,但呢个我好钟意食有提子干同花生,有咬口,正! 不过另外四个甜品真心失望,全部炸嘅都炸唔透,唔够干身,红糖糍粑油淋淋,流心
我地叫咗4个甜品之后,每位都送咗一客冰粉,平日我唔食出买嘅桂花冰粉,但呢个我好钟意食有提子干同花生,有咬口,正! 不过另外四个甜品真心失望,全部炸嘅都炸唔透,唔够干身,红糖糍粑油淋淋,流心丸过甜,炸香蕉感觉唔系香蕉,鲜奶卷无乜红豆亦无鲜奶香…… 始终炸得唔够已经系败北……
另外仲有叫咗两支苹果醋同奶茶,都系$1072
确实好抵食,我会为咗酸菜鱼再去食,同试下其他食物,但今次有食过嘅其他,我应该不再试
值得一赞,服务好,笑容亲切,同客人有互动,有说有笑,非常好