2018-08-07
朋友约话去食前家乐鸡煲,我一开头仲以为系呢个「钱家乐」🤣 餐厅位于大角嘴,系奥运站行过去都好快好方便。店内企理干净,装潢简简单单并不花巧,我反而觉得咁先有食鸡煲的feel😬本身谂住食麻辣鸡煲,但系睇menu的时候竟然见到有花雕醉鸡煲,我即时眼前一亮👀因为唔系好多地方有醉鸡煲食架!于是我地即时转钛点左花雕醉鸡😆✌🏻汤底有好多药材,红枣、杞子,哈哈顿时觉得好养生呀!而且酒气浓郁,但系又唔会有呛鼻的感觉。餐厅老板话佢地既鸡系用三黄鸡,所以食落去会比一般鸡更加嫩滑。我觉得餐厅好贴心既系火锅食材可以比客人选择半份/一份,方便客人想试多d唔同的配菜。呢个花雕醉鸡煲真系无嗌错,所有配料都吸收晒汤底的精华,食落去有淡淡的花雕酒香味!正!顺带一提呢间餐厅系属于家庭式经营,所以得老板,老板爸爸,妈妈三个人去serve,所以如果佢地客人好多好繁忙既时候,就耐心等下啦~不过食物质素好既,其实等下又有咩所谓窝😬😬