2023-09-11
日本食物其实点都系好吸引架。咁啱放假,朋友介绍呢呢间宴铁板烧试下。好嘢真系唔怕试。黎到环境都好唔错,天后站一出直行就到。仲要上到顶楼,可对住海景食,真系好正。前菜鳕鱼片配薯溶,仲有件好甜既白粟米,好开胃。刺身系青鱼,由左边食起;寿司深海银雪鱼配柚子汁,池鱼,都系由浅到深色食。师傅仲送左个自制渍物比我地,有苦瓜(北海道同普通既),白萝卜,梨,子姜,青瓜,真系好好味,师傅手艺果然好劲。睇住师传烧既帆立贝配鲜海苔同沙巴虎虾,真系好似睇人做艺术品一样。 手煮得啱啱好,唔会过熟,好鲜味。而虎虾更用返虾膏去煮个汁,口感超香浓。仲见佢可即场将虾头煎成虾饼,好神奇,好美味。烧鹅肝伴蓝莓浆汁,再有2粒自制黑豆,师傅话可解腻。但我就觉鹅肝好香,好啱味。美国牛柳,简左五成熟,非常可口。 唔会入口即溶咁虚幻。食到最后其真实都好饱,但见到个樱花虾炒饭,又香到忍唔住要食埋佢。最后配埋个海苔面豉汤同炒什菜,今餐真系太完满啦。
前菜鳕鱼片配薯溶,仲有件好甜既白粟米,好开胃。
美国牛柳,简左五成熟,非常可口。 唔会入口即溶咁虚幻。