2018-05-23
为左同朋友庆祝生日 一于两个人去食豪d 比我揾到呢间新开嘅日本菜环境非常舒适 因为我地打算食铁板烧 餐厅安排左间房比我地 增加左私隐度餐厅好贴心 送上鳕鱼片比我地试下 入口香脆 令我食唔停口呢度嘅铁板烧有3 set选择,今日就拣左中间𠮶款龙虾餐~<<水云渍物>>用左水云海发菜 味道以酸味为主 非常醒胃 好适合做餐前菜<<刺身三点>>三点包括平政鱼、牡丹虾、赤贝 平政鱼同牡丹虾都非常鲜甜 记得一定要食埋虾头 虾膏鲜味又甘香!而赤贝口感非常爽脆未食到主菜已经非常惊喜<<香煎鹅肝>>鹅肝煎得恰到好处 外脆内软 非常欣赏师傅将鹅肝配上生果同果酱 帮助平衡油腻感<<旬の鱼 - 金鲷鱼>>师传喺我地面前即场炸 口感皮脆肉滑 加埋特制嘅海胆松露油忌廉汁味道同炸鱼非常夹 而且提升了鱼鲜味<<伊势海老 半只>>大大只龙虾喺我地面前即烧即拆肉 未食已经流哂口水师傅介绍佢特制嘅龙虾汁主要用龙虾膏调制而成 所以食落唔单止有龙虾肉本身嘅鲜甜 仲带出龙虾膏
呢度嘅铁板烧有3 set选择,今日就拣左中间𠮶款龙虾餐~
<<水云渍物>>
用左水云海发菜 味道以酸味为主 非常醒胃 好适合做餐前菜
<<刺身三点>>
<<香煎鹅肝>>
<<旬の鱼 - 金鲷鱼>>
<<伊势海老 半只>>
大大只龙虾喺我地面前即烧即拆肉 未食已经流哂口水师傅介绍佢特制嘅龙虾汁主要用龙虾膏调制而成 所以食落唔单止有龙虾肉本身嘅鲜甜 仲带出龙虾膏嘅甘香
食完主菜之后 餐厅安排左个沙律比我地 清爽一下 去除油腻感
<<蒜片炒饭>>
炒饭用上日本蒜片 香浓蒜味再简单加埋鸡蛋同葱花 已经非常香口而且炒得饭粒分明 建议大家可以连埋淮山同蒜头渍物一齐食 增加味道嘅层次
<<炒野菜>>
加入三种不同嘅香菇去炒 令其他菜都吸收到菇嘅鲜香
<<味噌汤>>
师傅好贴心地加埋刚才嘅龙虾头黎淆汤 所以比一般味噌汤更鲜甜味美
<<水信玄饼>>
外表晶莹剔透 好似水晶球一样 加埋金箔点缀 更显雅致呢个玄饼本身就冇乜味道 但只要简单加上黑糖、黄豆粉 就美味十足绝对系夏日甜点嘅最佳选择
<<焦糖多士>>
师傅好好人再特别整埋佢拿手嘅甜品比我地食 甜度适中 煎得非常香脆
虽然人均消费要$1000几一位 但试过就真心觉得物有所值因为铁板烧主要品尝食材嘅鲜味而呢度小至一粒蒜头都会选用较好嘅比客人 更重要系食得出师傅嘅创意同细心服务亦一流!绝对值得我再Encore!