2024-12-18
今年经历咗一次重生!为隆重其事,要好好庆祝一下。阿妹话请我食好嘢,绝对唔会令我失望。嗯!雪舟果然好得。听店员话店铺转咗手,所以菜单都转埋。晚市有4个套餐$1588 / $1488 / $888 / $788,分别在于和牛质素同份量,海鲜种类。今次拣咗最贵嘅$1588 套餐,有龙虾同埋厚切西冷和牛。另加一款小食,饮品,鹅肝多士。由日籍厨师亲自操刀。前菜烟鸭胸 - 好嫰,肉味浓郁。醋渍八爪鱼 - 微酸,八爪鱼熟得啱啱好,仲有鲜味。炸芝士 - 外脆内暖,好开胃。烤焗三文鱼用锡纸焗嘅三文鱼,一打开个锡纸包,真系好香。三文鱼好嫰好鲜味。刺身三文鱼、油甘鱼、牡丹虾。新鲜嘅食材就乜都唔需要,刺身食出鲜味。鲜虾蟹籽牛油果沙律牛油果好creamy,虾肉爽口弹牙。铁板龙虾(配龙虾汁)龙虾爽口弹牙,肉质结实,鲜味浓郁,个人觉得咸咗少少。铁板鲍鱼(配鲍鱼肝酱)平日唔食鲍鱼肝,估唔到咗鲜味,原汁化原食,配合鲍鱼一齐食,好鲜味呀!鹅肝多士(套餐外)见隔离情侣食鹅肝多士,越望越想食。。。 果然好好味!鹅肝入口即溶,多士脆卜卜。必食推介。厚切西冷和牛和牛配柚子酱油、炸蒜片、岩盐、特制酱汁(青色酸酸地唔知咩酱)。个人觉
前菜
烟鸭胸 - 好嫰,肉味浓郁。
醋渍八爪鱼 - 微酸,八爪鱼熟得啱啱好,仲有鲜味。
炸芝士 - 外脆内暖,好开胃。
鲜虾蟹籽牛油果沙律牛油果好creamy,虾肉爽口弹牙。
厚切西冷和牛和牛配柚子酱油、炸蒜片、岩盐、特制酱汁(青色酸酸地唔知咩酱)。个人觉得配岩盐最突出牛味,柚子酱油就解腻。和牛本身牛味好浓,油脂充足,厚切都好嫰,啖啖肉好满足。
龙虾头味噌汤(另+$30)用龙虾头煲嘅味噌汤,一字记之「鲜」,仲有啲甜味。食开龙虾必加。
和牛炒饭年纪大,总系要食啲碳水化合物。炒饭收尾最好。饭炒到粒粒分明,和牛粒同炒饭融合,饭有肉味(好味)。好完真心好饱。
甜品:菠萝雪葩+蕨饼菠萝雪葩非常清爽,蕨饼微甜,好满足。
店员服务贴心,适当时候出现,唔会妨碍客人倾计,但又会照顾到你嘅需要,非常好