2023-02-13
旺中小食林林种种,但帮衬过几间,最满意同印象深刻嘅都系呢间encore咗几次,香港少有嘅好味章鱼烧店。先讲外皮馅料方面,最值得一赞嘅系个皮厚度适中,入口唔会成口粉,咬开有啖啖章鱼粒,章鱼份量都几多亦够软淋。至于味道方面,每款酱料配搭各有特色都值得一试,但强烈推荐沙律蛋味,表面淋有沙律酱配一堆薯蓉,大量嘅薯蓉令口感层次更丰富更上一层楼,味道同沙律酱好夹,个人认为呢款最出色。其他口味虽然唔惊艳,但味道都可以,原味只有简单嘅配料(紫菜、木鱼花),但因为外皮做得出色及章鱼馅料份量十足,钟意传统经典口味嘅可以一试,亦系不错选择。樱花虾味:樱花虾份量唔少,表面洒有少少辣粉,配酸甜口嘅千岛酱,配搭味道几新鲜特别蜜糖芥末味:整体系甜味多过芥末味,所以入口唔会觉得呛鼻,味道不过不失香葱味:葱嘅份量几多,葱香味好足,葱花爱好者福音明太子/蟹膏味:明太子同蟹膏酱唔算浓,中规中距整体嚟讲大部分口味都唔错,馅料同外皮亦系中上水准,可以一试再试,食过翻寻味!
香葱味:葱嘅份量几多,葱香味好足,葱花爱好者福音
明太子/蟹膏味:明太子同蟹膏酱唔算浓,中规中距