2021-06-24 2195 浏览
踏入醉胡炉, 地方如其名, 富有东方色彩之余,仲放左好多酒, 未饮先醉打边炉, 首先要点左个汤底 卜卜蚬鲜蟹海鲜煲 $298上枱时系干煲, 店员将煲中成只蟹同卜卜蚬炒香, 再洒上酒,火光四起, 打卡必备。 阵阵酒香配上海鲜, 芫茜葱花的香气跃入鼻腔, 启动了味蕾加海鲜汤再滚起, 海鲜煲礼成为免海鲜煮得老熟, 我们决定先干掉所有海鲜再打边炉煲入面有完整成只蟹,虽然蟹肉唔算多, 不过蟹肉就好滑卜卜蚬份量十数只(数唔到啦😂)待应一边炒一边睇住佢开壳架,证明非常新鲜欣赏呢个勺的设计,可以捞起食物又可以隔水,非常实用。打边炉必备呀~本地新鲜骗牯牛脊肉骗牯牛 <--- 即系已阉割、脂肪多而肥美的山东牛全香港每日的供应量只有10-15只,好矜贵架净系睇个样都觉得值回票价,d雪花分布均匀,轻轻灼完后 仲见到肥瘦位条理好分明,又唔会熟到嗱埋一旧入口超嫩滑,无根又淋,仲好有牛味。好值得一试~香菇韮黄带子饺一睇个样就知系新鲜即制,唔系雪藏野个馅其实好特别,香菇韮黄加带子,出面无见过香菇味较突出, 反而韮黄就比想像中少。 真系有成粒带子呀 ~ 意料之外蔬菜盘, 菜好新鲜, 菜心都系芯位,好嫩个鱼汤底煮

打边炉, 首先要点左个汤底
卜卜蚬鲜蟹海鲜煲 $298
卜卜蚬鲜蟹鱼汤锅

阵阵酒香配上海鲜, 芫茜葱花的香气跃入鼻腔, 启动了味蕾

加海鲜汤再滚起, 海鲜煲礼成
为免海鲜煮得老熟, 我们决定先干掉所有海鲜再打边炉
煲入面有完整成只蟹,虽然蟹肉唔算多, 不过蟹肉就好滑

本地新鲜骗牯牛脊肉

本地新鲜骟牯牛脊肉

骗牯牛 <--- 即系已阉割、脂肪多而肥美的山东牛
全香港每日的供应量只有10-15只,好矜贵架

本地新鲜骟牯牛脊肉

入口超嫩滑,无根又淋,仲好有牛味。好值得一试~

香菇韮黄带子饺
一睇个样就知系新鲜即制,唔系雪藏野
香菇韮黄带子饺

个馅其实好特别,香菇韮黄加带子,出面无见过
香菇韮黄带子饺

蔬菜盘, 菜好新鲜, 菜心都系芯位,好嫩

个鱼汤底煮蔬菜,估唔到又几好食,几夹
蔬菜拼盘

酸梅金桔蜜
个名都中式, 衬番醉胡炉既主题。
饮品好真材实料, 用金桔酸梅煲出黎, 个底仲有渣架, 同用粉开个d 完全唔同。 味道酸酸地又甘甜。 推介
酸梅金桔蜜

呢度既酱油每位收钱的, 一坐低, 待应就会送上呢盘调味料俾大家。

呢度既食材都系靓料, 够新鲜,亦有创意。
有时想食餐好, 都可以3 5知己黎呢度坐下, 饮下 ,吹下水

略嫌室内灯光太暗, 如果饮多2杯,我会瞓著

卜卜蚬鲜蟹鱼汤锅