2022-08-08
🥩烧肉の牛太·本阵🥩📍:尖沙咀厚福街8号H8大厦21楼⏰:12:00pm-3:30pm,5:00pm-10:00pm同男朋友收工想食下啲好野 慰劳下返工嘅压力🥹加上自己心思思想食烧肉 就谂到呢间烧肉の牛太·本阵 之前已经食过观塘嘅分店 佢哋烧肉真系好高质 不过𠮶间就任食 尖沙咀呢间就单点🙈环境都几宽敞 唔会好大油烟 店员安排咗我哋去坐和式榻榻米 都几特别🙈未试过除鞋食烧肉 有少少唔惯🙈不过呢度21楼 位置可以见到尖沙咀内街嘅夜景景色 都几唔错!🥗紫菜沙律沙律份量都几多 紫菜好爽脆 充满咸香味 沙律菜好清新 好开胃嘅前菜 配搭烧肉一齐食无咁腻!🐃黑毛和牛“极”牛柳牛柳既雪花纹理细致均匀 未食已经流晒口水 烧嘅时候已经闻到阵阵油脂香味 食落油脂甘香 牛味好浓郁 入口即溶 肉质极软嫩😍🐃黑毛和牛4品一份有四款和牛部位 赤身、牛肋、牛脊肉同牛腹 每款有两至三件 肉质冇得输 充满牛香味 轻轻烧一烧 唔需要落酱汁 已经好好食!🐃黑毛和牛炙烧他他呢款个人最爱 和牛配搭左生鸡蛋、酸萝卜蓉同葱花 可以就咁食 如果唔系好惯食生肉既 可以好似我咁轻轻烧一烧 味道嫩口又浓郁 有种入口即溶嘅口感!🦐一本大虾成只
📍:尖沙咀厚福街8号H8大厦21楼
🥗紫菜沙律
🐃黑毛和牛“极”牛柳
🐃黑毛和牛4品
🐃黑毛和牛炙烧他他
🦐一本大虾
成只手板咁大只 虾肉实正啖啖肉 爽口弹牙
🦪极上炙烧帆立贝伴鱼籽
店员话帆立贝可以放落烧烤炉 每边大约3秒 再用紫菜包住 加埋鱼籽一齐食 微微烧过嘅帆立贝 暖暖地 鲜甜大粒 略嫌紫菜唔够脆🥹
🦀蟹肉盛味噌甲罗烧
蟹盖里面布满左蟹膏、蟹肉同葱花碎 再加埋鹌鹑蛋 味道口感丰富 店员会帮我哋烧香 入口香浓 齿颊留香 个人推介伴饭一齐食!
🍚迷你鱼籽蟹肉饭
满满嘅蟹肉同鱼籽 虽然迷你但系份量都唔少
🍜盛冈冷面
食咁多烧肉一定要食返个冷面 佢哋呢款冷面加咗水蛋、西瓜同泡菜 未试过食冷面有西瓜 好新奇有趣 口感辣辣地 面条极度爽口弹牙 冰凉嘅口感好开胃之余又解腻 食完个冷面可以食多几嚿烧肉😂
🍮咖啡啫喱
呢款啫喱有花奶同忌廉 咖啡啫喱用咗斋啡 比较苦 如果好似我哋饮唔惯咖啡☕️ 口感就麻麻哋🙈