2019-10-27 690 浏览
今日去哈佬喂,出发之前就餐劲嘅,费事入到去被人”汤”。于是去咗新都会果度揾食,行咗一轮就比新麻蒲BBQ吸引咗去,佢门口menu大大块好容易睇。等咗一阵就入咗去,门口望落好似有啲细,不过入到去都几大,而且啲位好阔落,全部都系卡位,有梳化,唔使坐木板凳/铁皮凳咁逼涩。本身谂住叫个午餐就算,但系谂住放弃今晚果餐食饱啲,所以就叫咗个二人餐,牛餐套餐1。未叫之前其实店完已经送咗啲前菜来,所以一路食一路睇。叫完个餐无耐开始上送,先来嘅系套餐前菜。哈哈,又有前菜食,呢餐唔饱都几难,店员重问我地要唔要添前菜...讲返前菜,一开始有泡菜,海带同生洋葱,每样都好好食,清而不淡,泡菜唔系太辣,我谂系谭仔嘅11辣,系一个对食得辣嘅人黎讲唔存在嘅级数,对我黎讲数接受到。之后set炉,因为个餐送炉边蛋,set炉果阵set埋同上餐前前菜。同一开始果啲大有不同,又系啲似,有沙律,生菜同辣酱大豆芽。沙律只汁好似溶咗嘅芝麻雪糕咁,好香甜,好新鲜嘅配搭。 大豆芽捞辣酱好似食泡菜咁好爽口,开胃。生菜最后我地拎咗去烤嘅... 食前菜期间已经上埋肉果啲同部队锅,太多野了,无遐兼顾啲肉,就开中火将佢地围起炉边慢慢烤,再食其他野。佢
今日去哈佬喂,出发之前就餐劲嘅,费事入到去被人”汤”。

未叫之前其实店完已经送咗啲前菜来,所以一路食一路睇。

叫完个餐无耐开始上送,先来嘅系套餐前菜。

同一开始果啲大有不同,又系啲似,有沙律,生菜同辣酱大豆芽。
沙律只汁好似溶咗嘅芝麻雪糕咁,好香甜,好新鲜嘅配搭。
大豆芽捞辣酱好似食泡菜咁好爽口,开胃。
生菜最后我地拎咗去烤嘅...
佢个部队锅几好,冇落泡菜落去,唔会整到好似辛辣面咁。
有厚切午餐肉,司华力肠,韩式年糕,菜类,重有腩肉片同肥牛,好丰富,而且个汤好清甜,好好食。
食完个面同前菜都饱咗九成,重有一堆烤肉要处理,惟有慢慢食。

另外我地叫咗两杯饮品,青柠柚子梳同埋蓝天柠檬汽水。
我果杯系柚子,几好饮,不过多啲柠檬就更好,因为柚子汁本身都甜,饮野我中意酸啲。放杯野一阵啲柚子会容易啲搞匀,一开始可能雪柜拎出黎加入去,会硬会啲。

虎虾好鲜甜,好有海虾嘅鲜味,两条唔够喉。
大虾
牛肋排望落似猪颈肉咁,大火烤完好爽脆,不过腌果只汁太甜。

牛肋骨同霜降牛肉就好啱我食,少少盐同调味料,唔使酱汁都已经好好食,因为烧完啲脂肪会逼哂香味出黎,一食落去好香牛油味,肉又爽脆,好好食。
牛肋骨

食完肉就食最上层啲菜类,同埋有系糕同猪肉肠,条肠中间有啲黄色嘅野,唔似芝士,烧完溶咗好似肉汁咁,令条肠唔会好斋,好好食。
菇同翠玉瓜都好新鲜好多水份,烧完都唔会干。另外年糕烧完好脆同结实,食味。
年糕
炉边蛋好似压轴咁,有两款,一款系有少少泡菜底,一款原味。
泡菜底果啲就熟啲,好似打边日炉咁,辣底通常快啲滚咁。
原味就冇咁熟透,第一次食唔知道,中途搞一搞佢应该会好啲。
可能我烧啲斯文,费事阵间去玩成阵味,所以之后再加大火去整熟佢
几新鲜嘅煮法,好似蛋饼咁几得意。

整体黎讲,食物质素都好好,而且坐得舒服,价钱唔太贵,人多就更抵食,最重要系唔限时,聚旧都唔使赶头赶命咁食,下次会再同朋友来试下其他餐。