2018-11-21
行过呢条街比呢个粉红色电话亭所吸引住系门口见到呢个餐牌,价钱同食物都岩Channel㖞,咁就推门入去啦,仲等咩呀?! 哈.....门口位一大个BAR枱位,饮嘢开餐都无问题入面仲有D梳化位,墙上嘅光管字好岩听黎度BAR,比咁多酒包围住,当然要饮返杯友人要做司机,NO酒精,叫左呢杯卖相咁靓Mavis ($78),有蝶豆花加荔枝糖浆,颜色吸引,顶部放左一串香甜菠萝,味道偏甜,有外型有内涵!而我呢支由侍应推介嘅系比利时手工啤Lindemans Pecheresse ($70),倒出黎未饮已经闻到香甜桃味,入口满满桃味,味道酸甜清新,唔系几似饮紧啤酒,好岩女士口味!首先出场系呢个海鲜拼盘 ($328),食材相当丰富,底部以大量冰粒垫住,保持冻感,另有两款酱汁点食生蚝唔算大只但食落几有蚝味; 翡翠螺就相当弹牙汁煮过嘅鲍鱼口感弹牙半边龙虾肉质带少少嚼口,有少少咸鲜味,有膏有肉都几滋味!呢客法式龙虾汁扁意粉 ($128),份量相当对眼,未食已经闻到好香浓龙虾汁嘅味道,配上青口,虾及蚬肉每条扁意粉都沾满龙虾汁,单食都好好味,软硬度个人觉得几好,喜欢食龙虾嘅人应该好满意!长方型嘅美式双层芝士海鲜薄饼 (
门口位一大个BAR枱位,饮嘢开餐都无问题
入面仲有D梳化位,墙上嘅光管字好岩听
黎度BAR,比咁多酒包围住,当然要饮返杯
生蚝唔算大只但食落几有蚝味; 翡翠螺就相当弹牙
汁煮过嘅鲍鱼口感弹牙
半边龙虾肉质带少少嚼口,有少少咸鲜味,有膏有肉都几滋味!
长方型嘅美式双层芝士海鲜薄饼 ($118)上枱,已切成8块,海鲜料系青口,虾及蚬肉
饼底系薄脆型,配埋芝士嘅软韧,双重口感,若然再热D就仲好味!
呢客冲击住视觉嘅系火燄西班牙黑毛猪鞍扒 (冲绳盐曲) ($158)
放上枱后,侍应会燃点火燄酒精再淋上去黑毛猪鞍扒,WOW...........
之后火熄灭就食得,黑毛猪鞍扒已经有香草调味,木板上再配上苹果茸/蕃茄沙沙酱/盐作提升味道之作! 肉质相当松化,仍带肉汁,轻轻咀嚼已经可以吞下,点香甜苹果茸可平衡返肉嘅腻感!
压轴出场.............The Love of Eiffel ($218),加上干冰效果,送上枱时真系发出阵阵尖叫声,大家都拎出手机影相先
各式甜品放系粉红色巴黎铁塔嘅2层,兴奋完之后就开始食,分别有奶冻慕丝/芝士蛋糕
个人黎讲好LIKE呢个芝士蛋糕,几香芝士味,唔太甜
之后开始攻顶,有泡芙/3粒特式朱古力 (食到其中一款有杏仁味)/靓靓嘅马卡龙,又靓又松脆,其中一款柠檬味似食紧柠檬夹心饼咁,好过瘾呀!
侍应服务细心,欣赏佢地会系食完一道菜先上另一道,唔怕一次过上晒食唔切会冻晒,回头率相当高!