2019-05-07
今日男朋友返将军澳探旧同事,所以夜晚就决定喺将军澳揾食。上网揾发现原来将军澳都有我哋一直想试嘅养心殿台式养生锅,所以今晚晚餐就打边炉啦。 首先讲吓汤底,汤底选择都有五六款,男朋友唔食得辣但我又好想试麻辣锅,所以就拣咗双拼,一个麻辣锅一个美人锅,双拼嘅价钱会计返较贵𠮶个汤底。美人锅汤底超级好饮十分足料,由桃胶杞子红枣乌鸡淆成,嘢食未到我哋已经饮咗两三碗。而麻辣汤底入面有蜂巢豆腐同鸭血,除咗汤底𠮶啲仲会加送一份鸭血俾我哋,一样系十分足料。 调味料方面要自己出去拎,都有六款选择,亦都有标示列明每一款调味料系咩,唔驶怕拎错。 配料方面我哋叫咗黑松露虾丸,海鲜拼盘,即炸脆响铃,手切牛肉,稻庭乌冬,蟹棒同生菜。 海鲜拼盘啲海鲜非常新鲜,虾同鲍鱼黎到都仲识郁,帆立贝好厚身。虾同帆立贝都好鲜甜,鲍鱼唔小心煮耐左都唔会变韧。 黑松露虾丸亦系真材实料,黑松露味非常重,好食,男朋友食完第一粒即刻后悔冇嗌全份。 手切牛肉睇相都见到油脂分布好平均,所以食落去入口即溶,好高质。呢度嘅响铃唔系用平时出面打边炉𠮶种,系佢哋即炸嘅,放落美人锅度吸晒啲汤再食好正。 仲有其他几款配料质素都好高,食得出绝对唔系用平货。 整体
麻辣锅拼美人锅
海鲜拼盘
黑松露虾丸
手切牛肉(细)
整体而言,食物质素对得住价钱,美人锅真系极力推介,下次会再嚟试埋其他汤底。