2021-08-10 35 浏览
好耐冇食过鱼生饭,朋友话土瓜湾有间唔错,好近地铁站,就决定去食。蟹皇酱烧蟹膏豆腐见餐厅推介就点左,果然系招牌菜,豆腐烧得香滑,表面香浓嘅蟹皇酱入口即溶,非常好味!矶烧北海道珍宝帆立贝我好钟意食帆立贝,但都系第一次食咁大只帆立贝,帆立贝烧得啱啱好,而且食落口感好好,仲系有鲜味,配埋紫菜食好夹。赤鲑鱼刺身加水八爪鱼赤鲑鱼刺身肥美,位置上乘,表面有轻微烧过成功减少油腻感,水八爪鱼非常新鲜,旁边一串鱼嘴亦都好爽口😋左口鱼边寿司不过不失,烧得啱啱好,旧饭都算实,唔会一夹就散。花锦鱼生丼非常之足料又新鲜,包括有三文鱼、白身鱼、赤虾、右口鱼边、金蟹子、三文鱼子、樱花虾、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子渍、松叶蟹、蚬肉,全部都系切到好啱入口嘅size, 个饭底煮得唔错,调味又唔会太咸。炎之丼好少见全熟嘅鱼生丼就试吓,估唔到咁正,三文鱼蓉、右口鱼边、牛油酱烧帆立贝、海胆酱甜虾蓉同蟹膏豆腐都整得好好👍🏻总括而言,餐厅食物高质,位置方便,下次想食鱼生饭会再去。

蟹皇酱烧蟹膏豆腐

矶烧北海道珍宝帆立贝

赤鲑鱼刺身加水八爪鱼

左口鱼边寿司
不过不失,烧得啱啱好,旧饭都算实,唔会一夹就散。

花锦鱼生丼

炎之丼

总括而言,餐厅食物高质,位置方便,下次想食鱼生饭会再去。