2018-11-18
星期六下午去海马公园,所以午餐就过咗去筲箕湾揾食。之前已经揾左呢间埠,见佢啲lunch set同串烧都好好食咁样,今日终于都有机会试到。经理好好咁安排左我哋坐埋窗边,可以望住过海景食野,个人嘅心情都特别舒畅。自己本身好钟意食鳗鱼,所以就叫左呢度嘅鳗鱼釜饭三食,而女朋友就是叫咗一个串烧定食,贪佢乜都有啲可以试到多啲唔同嘅嘢。鳗鱼鱼肉细致,油脂适中,不会太干身,鱼皮微微焦香,入口即溶,美味非常。话明鳗鱼三食,除咗配上原有鳗鱼烧汁一食外,亦都可以加上芝麻、香葱同紫菜,配合少少wasabi ,呢个配搭有意想不到嘅清新。第三食就系再加上热汤,令到你即使慢慢食,食到最尾都可以有热辣辣嘅感觉。三种食法各有风味,每一种食法都刺激你的味蕾,绝对可以带到俾你惊喜。最后食埋个忌廉泡芙,咁就完美啦。
串烧定食
鳗鱼釜饭三食
最后食埋个忌廉泡芙,咁就完美啦。
甜品
前菜