2021-11-25
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗家中两老比较钟意食中式点心,谂住带佢哋食下高质点心开心吓,就拣咗呢间响W Hotel 入面嘅中餐厅嘅点心放题!因为未嚟过食呢度嘅中菜,以为地理上会有海景,原来系冇嘅😂下午茶点心放题$258+10%一位,由3:30pm 食到5:30pm!佢嘅点心款式唔算多,共23款!虽然有D我只食到半件(数目上 + 容量上),我都食晒23款食物!😋好味之选(排名由最好味开始)🍴高汤带子鲜蟹肉瑶柱灌汤饺汤底好饮,入面用料足,有好多蟹肉,一大粒带子,我容量唔大都食咗两碗!🍴星宴笋尖虾饺皇皮薄弹牙虾肉爽口大粒!🍴星宴蟹籽烧卖大大粒,肉质弹牙,味道好!屋企人非常欣赏呢个烧卖~🍴星宴XO酱炒肠粉呢个… 第一碟好多XO 酱响面,炒得好香,肠粉好入味!Encore 第二碟就有少少落差,冇咩XO 酱又冇炒得咁香!😅🍴黑蒜蒸排骨第一碟嚟到时有少少笑咗,份量好细,转个头已经被食晒!再叫多一碟,终于食到,唔似一般酒楼嘅排骨,佢嘅肉质好爽口鲜嫩,有D似黑豚肉!好味!🍴合桃酥非常香脆松化🍴龙虾汤鲜竹卷个龙虾汤好浓郁厚身,满口龙虾味,完全包围晒成旧鲜竹卷,不过如果钟意食到鲜竹卷本身味
回头指数 ⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗
😋好味之选(排名由最好味开始)
🍴高汤带子鲜蟹肉瑶柱灌汤饺
🍴星宴笋尖虾饺皇
皮薄弹牙虾肉爽口大粒!
🍴星宴蟹籽烧卖
大大粒,肉质弹牙,味道好!屋企人非常欣赏呢个烧卖~
🍴星宴XO酱炒肠粉
🍴黑蒜蒸排骨
🍴合桃酥
非常香脆松化
🍴龙虾汤鲜竹卷
个龙虾汤好浓郁厚身,满口龙虾味,完全包围晒成旧鲜竹卷,不过如果钟意食到鲜竹卷本身味道嘅人未必会好钟意!妹仔大过主人婆,但我又几钟意wor!
🍴鲍汁炆凤爪
🍴奶皇流沙包
🍴香麻西班牙黑豚叉烧酥
🙃正常发挥
🍴原只澳洲鲍鱼烧卖
本身有少少期待,因为每人限一只!不过… 饱鱼本身有少少炆得太咸呢~
🍴花胶瑶柱肉碎粥
🍴XO酱鲜虾带子凤眼饺
🍴芝麻糊
😐未觉达标
🍴羊肚耳上素水晶饺
个皮好厚,冇咩味!
🍴鸡蓉粟米羹
浪费quota!
其实有大概一半嘅食物系高质好食… 已经几唔错!环境好舒适,可能系平日嘅关系,两位客人嘅好多都会安排坐4人卡位,可能我早订台(或者系B区),我哋4个人安排咗一个半独立有屏风嘅6-8人有转盘台,叫到成台食物都唔会觉逼,行到入面仲有一个较大空间,陈设就会比较似一般酒楼冇咁有独立空间!
茶嘅质素都唔错,佢放响台面嘅辣椒酱都几好味嘅~ 另外服务质素同态度都系好高质,乎合六星级酒店应该有嘅质素!唯一一样我觉得可以再customize 一D 嘅系,一笼点心嘅数目,因为有12款点心都预设咗系3件,我哋4个人,一下要叫两碟(会多两件),一下其中两个人要share 一件,我觉得如果可以就返客人数目出点心(或者自选数目)的话,就会感觉再贴心一D,冇咁容易造成浪费(虽然我哋冇!)