2022-10-30 1699 浏览
餐厅通常主打一系Omakase一系铁板烧,好少两样都齐,鉄人旨花就系少数两样都做得出色嘅日本餐厅,之前试咗他们嘅Omakase,相当有水准,念念不忘他们的功夫,今次终于再访,想试吓他们嘅铁板烧。他们有多款二人铁板烧套餐,有鲍鱼、象拔蚌、龙虾等,感觉大大只龙虾好似吸引啲,同埋价钱又相对平啲,结果就拣咗。~~龙虾铁板烧 二人前~~📌龙虾福袋先嚟两款前菜,其中一款前菜系龙虾福袋,用腐皮包住龙虾肉馅,佐以关东煮汁,爽口有鲜味📌合挑沙律另一款系沙律,青绿条状疏菜,伴以日式柚子醋,非常开胃📌白鳕鱼跟住系白鳕鱼配洋葱汁,白鳕鱼厚身结实,食落一片片鱼肉好鲜味,煎到表面金黄色,香口卖相又靓,鱼皮都唔浪费,师傅小心起咗层鱼皮独立煎香,口感脆香又可以作摆盘装饰,伴以洋葱汁同少量黑椒,鱼肉更觉清新可口📌龙虾配海胆汁嚟到今餐主角龙虾,龙虾极大只又新鲜,落铁板时它仍然在动,师傅起肉切件煮大约8成熟,鲜甜爽口,龙虾尾亦保留作为摆盘装饰,这位大师傅就系有心机同细心,酱汁系混有龙虾膏嘅海胆汁,散发极香浓海鲜味,最后以碎花伴碟,色香味俱全📌蒜蓉炒日本干花菇间场嚟一碟蒜蓉炒日本干花菇,花菇厚身爽口,蒜蓉切碎爆香,加入少量盐

~~龙虾铁板烧 二人前~~

📌龙虾福袋

📌合挑沙律
另一款系沙律,青绿条状疏菜,伴以日式柚子醋,非常开胃

📌白鳕鱼

📌龙虾配海胆汁

📌蒜蓉炒日本干花菇
间场嚟一碟蒜蓉炒日本干花菇,花菇厚身爽口,蒜蓉切碎爆香,加入少量盐调味,简单款式但好惹味

📌日本产A5黑毛和牛
今餐另一主角和牛,件和牛油花分布似足大理石,好靓,师傅问我哋几成熟,我哋话要5成,师傅最后系一碟5成一碟7成,话两种熟成度都要试吓都会系一样咁正,结果真系食到哇哇声,两款都超级淋超级嫩,冇因为增加熟成度影响肉质。
酱汁系意外嘅红酒汁,西式红肉配红酒系绝配,配合日本海盐,更能提鲜,仲有配菜香脆蒜片,好滋味

📌瑶柱饭
用上日本米,再加入蛋、瑶柱、洋葱粒同红萝卜粒,干身粒粒感,一小碗份量适中

📌鸡汤
鸡汤望落清澈饮落清甜,仲有一粒大大虾仁同香菇

📌甜品
甜品有雪糕同蜜瓜拣,我哋当然各要一款,静冈蜜瓜好甜好多汁,芝麻雪糕香滑,各自都精彩
前菜
合挑沙律