2017-05-29
我好钟意食日本菜, 钟意日本菜卖相精致, 好食又够新鲜讲到新鲜, 搜集左资料知道有间日本餐厅好正, 可以即烧生猛海产, 一于带老公去食, 止下瘾, 因为有排都未去到日本旅行就系呢间焱丸水产, 尖沙咀同铜锣湾都有分店, 但我地拣左黎铜锣湾, 因为要顺便去SOGO thankful week入到去, 餐厅格局好有日本风估唔到都几多人, 好彩我地黎到都仲有位隔离枱系日本人, 佢地同侍应沟通毫无问题, 因为有侍应识讲流利日本, 好PRO~每枱都放左个浜烧既炉具坐低后, 研究下Menu食咩好, 选择好多, 图文并茂, 好易睇, 令人睇得好舒服除左一早谂好要食浜烧外, 亦拣好左其他食咩要左个焱丸海鲜沙律, 材料丰富, 比我想像中既多沙律包括鱼生, 三文鱼, 吞拿鱼, 北寄贝等, 混入沙律菜, 口感清新但发现沙律无酱汁调配, 另外自己点鱼生酱油食, 沙律要尽快食, 因为多沙律菜, 会比较容易出水原本拣好左要咩刺身, 侍应推介左口鱼刺身, 系而家时令鱼, 既然时间咁夹, 就试下佢, 顺便要埋甜虾刺身 左口鱼刺身精莹通透, 肉质柔软, 带少少爽口, 无雪味, 左口鱼本身味道较淡, 但都食到丝丝甜味,
入到去, 餐厅格局好有日本风
估唔到都几多人, 好彩我地黎到都仲有位
每枱都放左个浜烧既炉具
除左一早谂好要食浜烧外, 亦拣好左其他食咩
要左个焱丸海鲜沙律, 材料丰富, 比我想像中既多
但发现沙律无酱汁调配, 另外自己点鱼生酱油食,
沙律要尽快食, 因为多沙律菜, 会比较容易出水
左口鱼刺身精莹通透, 肉质柔软, 带少少爽口, 无雪味, 左口鱼本身味道较淡, 但都食到丝丝甜味, 可以点埋旁边既酸酸地既汁, 而唔系点日式豉油架
甜虾刺身, 鲜甜又爽口
跟住食返个炒野菜先, 好似好简单, 其实椰菜好爽口, 加左野菌黎炒, 最顶放左D白芝麻
蟹味噌甲蟹烧, 残酷活鲍矶烧系一齐上
松叶蟹盖装住既蟹膏超多, 肯定唔只一只蟹, 起码4-5 只, 加上蟹肉, 蟹籽, 鹌鹑蛋
侍应好好人, 俾我地打完卡之后, 仲主动帮我地烧, 一边讲解下要点样烧个蟹味噌甲蟹烧, 先将鹌鹑蛋倒落去, 将所有材料搅匀, 烧大约十分钟, 直到蟹籽变白色, 就可以食得, 一路烧, 蟹膏香味飘埋黎, 好正~
平时食蟹膏份量好少, 难得可以大大匙蟹膏放入味, 好正
如果觉得蟹膏味道太浓, 可以加上青瓜丝, 中和返油腻, 不过我就无用到, 就系钟意够浓烈既味道
而另一边既新鲜饱鱼好生猛好恩爱, 硬系要黐埋一齐, 侍应亦好细心将饱鱼清埋内脏
鲍鱼非常弹牙爽口, 加上少少盐食, 完全食到鲍鱼既鲜甜味
发现佢地有自家鱼缸, 所以海产可以咁新鲜生猛
好想食鱿鱼, 叫左个酱汁焗双鱿浜烧
鱿鱼黎到, 原来系已经烧好, 唔系自己烧, 可能鱿鱼比较难烧, 生猛得滞咁点算
烧好左既鱿鱼都唔错, 鱿鱼须多, 酱汁够浓, 鱿鱼唔会烧得太老太UN
芝士鱼蛋真系自己烧啦,
其实日本好多鱼丸, 狮子狗等都钟意塞满芝士, 系吉之岛都有得卖, 但个D 芝士多数好淡味
但呢个鱼蛋既芝士真系好浓味
最后要番个饱肚o既泡菜黑豚肉锅
黑豚肉肉味几浓, 锅底仲有D 日式粉丝, 吸哂味汤既精华
本身汤底已经够味, 不过豚肉锅系另外配埋韩式辣汁同泡菜, D辣汁其实唔系好辣, 可以掉埋落锅一齐煮, 味道更好
另外叫左两杯有酒精饮品, 梅干酒酌, 其实无咩酒味, 梅已经搅碎哂, 所以梅味比较重
另一杯系柠檬威士忌, 酒精浓度高D, 但同柠檬几夹, 饮落好易入口, 我比较钟意呢杯多D