2022-08-28 3116 浏览
放假要食好啲今次拣咗SOMM食brunch睇相以为餐厅好大 但去到都觉得几迫 无乜空间感价钱分$748 $848 $1148到时上网登记嘅话 可以由$748 free upgrade到$848就算原价$848有90 Minutes Free Flow Champagne, Sake, White Wine….以酒店free flow brunch嚟讲 价格好似都算几合理Starter 份量同种类 多到有啲夸张😂款款都好精致 未食已经觉得好开心包包 Earl Grey Brioche Feuillete松脆嘅包包入面 系一pat Earl grey味好浓郁嘅cream 好好味Poppy Seed Bun (signature 真系好多芝麻 芝麻味又重正常应该会觉得香(但唔食芝麻嘅我😀 好唔觉意咁整走咗啲🤫质感好软熟 配butter/ jam都正Sourdough Bread 偏硬咗少少🤏🏻未去到好喜欢🫢系中上质素嘅包包篮Jam系另一个重点有个系类似青苹果酱(?)🍏7成甜 3成酸 清新路线 啱晒我Duck Rillettes with Foie Gras & Buckwheat Crack
放假要食好啲

真系好多芝麻 芝麻味又重

Sourdough Bread
偏硬咗少少🤏🏻未去到好喜欢🫢
系中上质素嘅包包篮

Duck Rillettes with Foie Gras & Buckwheat Cracker
咁多款前菜入边最钟意依个
好浓郁嘅鹅肝咸香味 无论系配饼干定系面包 都系咁正

Nori Cracker with Bonito Tataki & Tosazu Vinegar Jelly
排第二位嘅前菜
略烧过嘅铿鱼 中层系啫喱 配埋饼干 同埋一啲海苔粉 口感好丰富好特别

36 Months Matured Paleta de Bellota Iberico
Hokkaido Scallop Tartare
依2款都系唔错 但未去到surprised

To Continue:
见到之后有啲明白点解starter咁大份😂相比之下依两份更加似starter
完全系可以两啖食完
不过…系依个价位 就分咗好多啖慢慢食

BBQ Beef Short Rib “Charsiu” +$98
将牛肉整到好似叉烧咁
仲系半肥瘦叉嚟
肉味好香浓 质感软腍 又有啲油脂
外面一层蜜糖glaze咁 系好好味嘅”叉烧”🥹最抵死系有埋姜葱😂(唔落好食啲

Boston Lobster BBQ +$198
依个就普通咗少少🤏🏻龙虾肉质都弹牙 同鲜嘅
不过就无乜特别咁🤔
Dessert:

Abinao Chocolate Soufflé with Cacao Sorbet
成餐最期待就系依个
系超级无敌浓郁嘅朱朱力牙牙牙
Soufflé ho fluffy 入面仲有朱古力酱🥰而Cacao Sorbet好滑 加啲朱古力脆脆 口感更多丰富
觉得一个人可以食两个🤫

Feuillete Tropezienne with Vanilla & Orange Cream
比我想像中巨型
每一层都好厚😂cream好滑 几好味